Empire: Total War

Empire: Total War
Sdílej
 

Hit ABC

Nejlepší strategie roku 2009! Je sice předčasné Empire: Total War takto titulovat, ale minimálně má jistou nominaci.


Od minulých dílů se přesunula ze středověku do 18. století, postavila nás do čela několika velmocí a nechala okusit pozici vládců země i generálů.

Empire: Total War jde v podstatě ve šlépějích minulých dílů, ale s mnoha vylepšeními. Máme zde mapu, tentokrát rozdělenou na tři oblasti - Evropu, Severní Ameriku a Indii. Na začátku si vyberete jeden z jedenácti národů a na této globální mapě pak v tahovém režimu provádíte panovnické úkony. V jednotlivých provincích rozvíjíte města, statky, doly, zabýváte se výzkumem technologií, obchodem, budujete diplomatické vztahy a mnoho dalšího.

Proti předchozím dílům je mnoho věcí zjednodušeno, a tak i nováček série se brzy zaběhne v panovnických povinnostech. Nemusíte například vysílat jednotlivé diplomaty, zpřehlednilo se nastavování daní nebo výstavba měst.

A když zklame politika, vyrazíte na bojiště. Zapomeňte na rytíře. Zde mají hlavní slovo formace vojáků s puškami, zásadní vliv má i dělostřelectvo a jízdu se musíte naučit šikovně používat. Kromě pevniny bude střelný prach cítit i na moři. Námořní bitvy jsou parádní a zároveň takticky obtížné. Empire: Total War je úžasný výlet do historie, kterou navíc tvoříte vy sami.

Stáhněte si demo na http://store.steampowered.com/app/10620/

Hodnocení: 90 %
+ komplexní simulace vládce mocnosti, nenáročné a vylepšené ovládání, realtime bitvy na souši i moři s atmosférou beroucí dech, pohlcující hratelnost, grafika i zvuky, kompletně v češtině
- vysoké hardwarové nároky, několik drobných chyb
Výrobce: Creative Assembly
Web: www.totalwar.com


Co se hraje

Age of Empires Mythologies


Na kapesní konzoli Nintendo DS se po delší době dostala chytlavá tahová strategie Age of Empires Mythologies. Hra si na nás přichystala tři dlouhé kampaně za Egypt, Řecko a severské národy. Na velkých mapách stavíte kasárna, doly, obděláváte pole, a hlavně budujete armádu s cílem rozdrtit soupeře.

Kouzlo hratelnosti tkví v rozmanitosti jednotek a v různorodé taktice jejich použití. Pod své velení dostanete klasickou pěchotu s kopím, lučištníky, bojovníky na vozech, ale i mýtické potvory, jako jsou mocná Sfinga či armády mumií, s nimiž budete ničit obrovské štíry nebo brouky scaraby. Při bitvách nesmíte zapomenout na obranné bonusy terénu. Když stavíte chrámy, lze si občas pomoci božskou silou, například spálit protivníkova pole.

Některé konce bitev jsou však poněkud zdlouhavé. Často již máte obrovskou početní převahu a jen otrocky dobíjíte poslední nepřátele nebo jeho budovy. Přesto Age of Empires Mythologies považujeme za jednu z nejlepších strategií pro konzoli DS.

Hodnocení: 79 %
Výhody: rozmanité jednotky, mnoho taktických možností, pěkná grafika i zvuky, dlouhé kampaně
Nevýhody: zdlouhavé konce některých bitev
Výrobce: Griptonite Games
Web: www.griptonite.com/games/detail/?game=229


Na co se těšit
Singularity


Experimentování s posunem času je ve hrách časté. Avšak pořád chybí titul, který by toho opravdu geniálně využil. Singularity má šanci, že se o to s úspěchem pokusí. Do rukou se vám dostane přístroj pocházející z ruských tajných projektů.

Pokud jím vystřelíte na člověka, necháte ho v malé chvilce zestárnou a umřít. Přístrojem můžete měnit nejen nepřátele, ale celé prostředí může bleskurychle projít stárnutím nebo naopak omlazovací kúrou. K dispozici budou i speciální granáty vytvářející časoprostorové bubliny. To vše budete využívat k boji a řešení problémů.

Proč se těšit: využívání posunu času v boji a řešení puzzlů, prolínání do jiných časových dimenzí, unikátní atmosféra, působivá grafika
Datum vydání: podzim 2009
Výrobce: Raven Software
Web: www.singularity-game.com


Herní zprávy

Letadla a tanky


Výjimečně vám prozradíme, co na vás chystáme příště. Už dva týdny létáme v Tom Clancy’s H.A.W.X. a máme za sebou stovky sestřelů. Rozpoutali jsme a vyhráli jsme studenou válku v Codename Panzers: Cold War. Těšte se na recenzi!

Split Second


Líbil se vám Burnout: Paradise? Tak to byste si mohli užít i čerstvě oznámenou závodní hru Split Second. Bude se tam také jezdit na plný plyn, ale hlavně se chovat co nejzákeřněji. Co třeba nechat spadnout na projíždějící závodníky most nebo náklad z jeřábu? Zapomeňte na poctivé závodění a mrkněte na www.splitsecondvideogame.com.