Hadrák s logem BMW

Hadrák s logem BMW
Sdílej
 

Hadrák s logem BMW

TECHNIKA


Vývojáři mnichovské automobilky zaskočili jedním ze svých posledních konceptů snad všechny. Hadrovou karoserii máme spojenou především s tříkolkou Velorex, která se sice vydávala za automobil, ale působila mnohem víc jako motorka. Zřejmě nikoho by nenapadlo, že BMW, synonymum luxusu, se předvede s podobným nápadem.

Model Gina Light Visionary však tohle opláštění umí náležitě využít a slovu "hadrák" dává zcela nový význam - stiskem jediného tlačítka dokáže během několika sekund změnit svůj tvar. Do sériové výroby se vůz zatím pravděpodobně nedostane.

OST




Hřejivé srdce
USB VYCHYTÁVKA


Toto srdíčko nejen hezky vypadá, ale navíc i něco umí: zvládne udržet teplý šálek oblíbeného čaje nebo kakaa. Je totiž vybaveno plotničkou. Po připojení k USB portu počítače stačí zapnout tlačítko ON a plotýnka začne hřát. Její výkon je poměrně omezený, takže nezačne vařit. Nicméně dokáže se zahřát až na 65 stupňů Celsia, což pro udržení teploty nápoje po delší dobu plně vyhovuje. Dárky věnované z lásky zahřejí u srdce, u tohoto ohřívače to platí dvojnásob.

VRATISLAV HARABIŠ




Probuzená sopka

V květnu 2008 se po 9000 letech probudila chilská sopka Chaitén. V následujících měsících pokračovala v aktivitě. Uvolňovala se oblaka páry a sopečného popela, který pokryl vegetaci v blízkém okolí, vodní toky i přilehlé stejnojmenné město. V lednu 2009 došlo k další explozi.
Oblak vyvrhovaného popela a vodní páry sahal z kráteru sopky až do vzdálenosti přibližně 70 km. Tuto explozi zachytila z oběžné dráhy americká družice Terra.
Snímek v tzv. nepravých barvách prošel počítačovou úpravou: červená barva je ve skutečnosti vegetace, hnědá je holý povrch pokrytý popelem.

OST




Masážní hřib

Z dlouhého sezení u počítače dokážou pořádně rozbolet záda. Proto je fajn udělat si občas přestávku a pořádně se protáhnout. Ideálním pomocníkem je masážní hříbek.
Mnozí si jej jistě pamatují z legendární počítačové hry Mario, ve které se italský instalatér snažil osvobodit princeznu. Cestu k ní si musel doslova proskákat přes hlavy svých nepřátel. Během pouti hledal hřiby, které mu přidaly další život. Tento reálný hříbek vám sice život nedá, ale perfektně masíruje. Po připojení k počítači se promění v přístroj, s nímž si můžete oživit namožené svaly.
Otočné regulátory na klobouku slouží k nastavení intenzity masáže. K dostání v několika barvách.

VRATISLAV HARABIŠ




Herní myš

Počítačový hegemon Microsoft představil další z řady svých herních myší SideWinder. Při běžném používání její přednosti sice neoceníte, ale pokud počítač nepoužíváte jen k chatování, mohla by vás zajímat. Díky speciálním teflonovým ploškám je práce se SideWinderem X8 velmi přesná a rychlá. Myš se dodává se sadou závaží, kterým si můžete uzpůsobit její hmotnost vlastním potřebám. Příjemný nadstandard.

OST




Nová hračka do města
NOVINKA


Tvůrčí studio Inventist vymyslelo ideální kompromis pro skejťáky a in-line bruslaře. Jeho vynález Orbitwheels bychom mohli přeložit jako orbitální kola. Už z názvu je jasné, že nabízí víc možností než kterýkoliv jiný městský sport. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že se pohybují nezávisle a kolem vaší nohy, takže si s nimi můžete dovolit triky, které na skejtu nebo jim dáte úplně novou dimenzi. Neomezuje vás prostor ani povrch, předvádět se můžete úplně všude. A až půjdete domů, Orbitwheels jsou z odlehčeného materiálu, takže se nepronesete.

OST




VŠEHOCHUŤ

Radioaktivní žába

Čína představila světu další anomálii.
Sedminohou žábu. Pravděpodobně nejde o hříčku přírody, ale o zvíře poznamenané vysokou mírou radioaktivity.

Barbie hypermarket

Všechny holky do Šanghaje! Dvacátého února tam otevřeli hypermarket o rozloze jeden tisíc metrů čtverečních s jediným druhem zboží: panenkami Barbie.

Léčivá moč

Indická zdravotnická firma přišla na trh s novým výrobkem. Kapky obsahující kravskou moč jsou prý zázrak, který pomáhá i proti rakovině.

OST




Herschel a Planck na startu
HVĚZDÁRNA


V polovině dubna se uskuteční start evropské družice Herschel. Je vybavena dalekohledem o průměru 3,5 metru, což z ní dělá největší doposud vypuštěný kosmický dalekohled. Bude pozorovat vesmír v oblasti infračerveného záření. Zaměří se na výzkum mlhovin a protoplanetárních disků v okolí hvězd, kde vznikají nové planetární soustavy. Při společném startu bude rovněž vypuštěna družice Planck. Bude zkoumat reliktní záření, jež má svůj původ v době asi 380 tisíc let po vzniku vesmíru. Tehdy začaly vznikat první atomy vodíku.

FRANTIŠEK MARTINEK