Olověný vrch

Olověný vrch
Sdílej
 
V tichých krušnohorských kopcích u Kraslic dnes již nepoznáte, že zde kdysi docházelo k mnoha dramatickým událostem. Poloha na hranicích byla pro toto město, nazývané kdysi Graslitz, výhodou i pomyslným prokletím.

Co je pokladem: Nedaleko skalní jeskyně najdete starý pomník s německými nápisy. Opište letopočet na pomníku (pouze rok).

Jak se tam dostat: Z Kraslic jděte po červené turistické značce k vrchu Hradiště. Poté z ní odbočte a pokračujte strmým svahem až téměř na vrchol tohoto kopce. Zde se poblíž malé jeskyně a zbytků starého hradu nachází zmíněný německý pomník. Pomník stojí blízko infocedule naučné stezky Po stopách horníků č. 11.

Zajímavosti v okolí: Na západě Krušných hor leží vrch Hradiště (kdysi známý jako Hausberg), na němž byl v polovině 13. století vybudován hrad na ochranu obchodní stezky z Prahy do Erfurtu. Později byl však hrad obsazen loupeživou bandou, která rabovala okolí. To se nelíbilo českému králi Václavu IV., který nechal loupežníky pobít a hrad zničit. Z tohoto důvodu, i díky nemilosrdnému času, dnes najdete na Hradišti už jen nepatrné zbytky hradních příkopů a valů. Památkou na toto období je i pověst, která vypráví, že se zde prý ukrývá poklad.

Zda má příběh reálné jádro, je těžké určit, avšak v okolí Kraslic se poklady svým způsobem nalézaly. 16. A 17. století totiž bylo zlatou érou zdejší těžby stříbra, cínu, mědi a železa. Později byly Kraslice proslulé zejména jako středisko průmyslu a výrobou hudebních nástrojů, které zde dodnes produkuje firma Amati. Druhá světová válka pak městečko nechvalně proslavila jako sídlo zajateckých táborů, zřízených nacisty. Ale vraťme se do dneška. Určitě vás zaujmou okolní Krušné hory, vhodné v zimě k běžkovému i sjezdovému lyžování, v létě pak k turistickým a cyklistickým výletům. Až do jednoho ze zimních středisek, Bublavy, vede naučná stezka, kde se dozvíte o zdejší hornické minulosti. Další výletními cíli v okolí jsou Olověný vrch s rozhlednou, Komáří vrch a Špičák. V Kraslické průmyslové škole mají také světový unikát - největší subkontrabasovou tubu na světě, vysokou 2,6 m!

Klíčová slova:
amati, kraslice