Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?

Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?
Sdílej
 
V pravěké Číně žili dinosauři s výjimečnou stavbou těla. Inspirovali legendy o dracích vládnoucích vodám a nebesům. Jednomu z nich se na zoubek podívali archeologové.

 

Když parta vesničanů v čínském městě Čchi-ťiang kopala jámu pro nový rybník, narazili pod zemí na fantasticky zachovalou kostru dinosaura, kterého nikdo nikdy neviděl. Nález se vydali prozkoumat vědci z kanadské Univerzity v Albertě a nyní zveřejnili výsledky svého bádání. Co je tenhle čínský dinosaurus zač?

Dlouhán s rozhledem

Dinosaurům s dlouhými krky se říká sauropodi. Šlo o býložravce a vysoko položená hlava jim umožňovala spásat zeleň i z korun stromů, kam se ostatní pozemští živočichové nenatáhli. Mezi sauropody patří i dinosaurus objevený v Číně. Přesněji řečeno patří do druhu mamenchisaurů, což jsou sauropodi s extrémně dlouhým krkem. Páteřní obratle měl duté, aby mohl unést váhu svého krku. Stavba obratlů také ukazuje, že s ním mohl pohybovat jen nahoru a dolů, nikoliv do stran. Vědci mu dali jméno Qijianglong, což v čínštině znamená „drak z Čchi-ťiang“ (celé latinské jméno zní Qijianglong guokr). Žil zhruba před 160 miliony let v období svrchní jury.

Draci versus dinosauři: Pohádka, nebo skutečnost?

Draci versus dinosauři: Pohádka, nebo skutečnost?

Bájné kosti

Fosilie mamenchisaurů nebyly nalezeny nikde jinde než v Číně. Pravěká Čína zřejmě byla izolována od okolního světa a to umožnilo evoluci těchto nepřirozeně vypadajících a jistě i nepraktických ještěrů. Drak z Čchi-ťiang tuto teorii potvrzuje ‒ krk tvoří více než polovinu jeho těla (běžná byla u sauropodů nanejvýš třetina). Víme to proto, že vesničané objevili páteř spojenou s hlavou. Dlouhý krk, k němuž náleží velká lebka, silně připomíná tělo draka z čínských legend. Je doloženo, že starověcí čínští historici popisovali objevy „dračích kostí“. Podobný nález v dobách, kdy se rodila čínská kultura, mohl tedy přispět k mytické představě o létajícím ještěrovi. Dinosauři tak mohli mít význam i miliony let po své smrti.

 

 

Drak v čínském znaku •  archiv

Drak v čínské kultuře

Jestli existuje jedno mytologické zvíře spojené s čínskou kulturou, tak je to drak. Tradičně symbolizoval moc, sílu a štěstí. Na rozdíl od draků z evropských bájí nevypadal jako okřídlený ještěr, ale připomínal spíše hada s krátkými nožkami. První doložené zmínky o uctívání hadů pocházejí už z doby 5000 let př. n. l. Draci byli vládci vod a počasí. Nejvýše stáli dračí králové, kteří žili v podmořských křišťálových palácích. Byli čtyři. Každý z nich ovládal moře na jedné ze světových stran. Staří Číňané jim budovali svatyně a vykonávali rituály, aby jim přálo počasí a měli bohatou úrodu. Drak se později stal znakem čínského císaře. Poznáte ho tak, že má pět drápů. Draci se třemi či čtyřmi drápy patřili lidu. Protějškem císařského draka je pták zvaný Feng-chuang. Možná znáte čínský princip jin a jang znázorňující protikladné síly, které se vzájemně doplňují. Zatímco drak představuje moc císaře, pták je symbolem císařovny.

 

 

Obr mezi dinosaury: Kdo je největší?

Obr mezi dinosaury: Kdo je největší?

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Galerie: (Filmoví) dinosauři Jurského světa

Galerie: (Filmoví) dinosauři Jurského světa

Autor

Tomáš Haimann

Klíčová slova:
dinosaurus
 

Články odjinud