Kočkodan staví vědce na hlavu

Kočkodan staví vědce na hlavu
Sdílej
 
Vědci odhalují utajené druhy a poddruhy, jiní kočkodani zase staví na hlavu vědecké poznatky o nemožnosti mezidruhového křížení.

 

České jméno kočkodan není zrovna přesné, skrývá se pod ním celá řada odlišných zástupců primátů. V ábíčku 11/2018 se můžete dočíst o rodu Erythrocebus, jehož nejznámějším a donedávna jediným zástupcem je kočkodan husarský. Vědci je sice dělili na čtyři různé poddruhy, ty však nebyli nikdy přesně definované a doložené geneticky. Nový výzkum prokázal, že jeden z údajných poddruhů je ve skutečnosti platný druh, popsaný již v roce 1862.

Dotčený kočkodan

Výzkum však přinesli i další výsledky, díky nimž byly uznány i ony sporné poddruhy. A to by kočkodanům mohlo pomoci. Ti totiž byli v roce 2008 považováni za druh, který nemá platné poddruhy a protože obývají obrovské území sahající od západního okraje Afriky až po její východní oblasti, byli zařazeni v Červeném seznamu IUCN do kategorie málo dotčený. Což by znamenalo, že se jim ochranáři budou věnovat jen okrajově. Díky výsledkům výzkumu se ale kočkodani husarští dočkali přehodnocení. Především se změnil jejich status v Červené knize. V roce 2016 byl nejhojnější z nich, E. p. patas přeřazen do kategorie téměř ohrožený, poddruh E. p. pyrrhonotus je zranitelný a E. p. baumstarki kriticky ohrožený.

České jméno kočkodan není zrovna přesné, skrývá se pod ním celá řada odlišných zástupců primátů •  Brocken Inaglory, Wikipedia

Vědecké poznatky "na hlavu"

O tom, jak málo se dosud vědci kníratým kočkodanům věnovali, svědčí, že existuje jen velmi málo originálních záběrů z volné přírody (ostatně, i fotografie nového druhu, kterou jsme uveřejnili u článku, pochází ze zoo v Pekingu). Na jeden ze vzácných videozáznamů ze života kočkodanů husarských se přesto můžete podívat.

Překvapení zcela jiného druhu čekalo vědci při studiu pralesních kočkodanů v Národním parku Gombe v Tanzánii. Tady vědci zjistili, že se tu již stovky až tisíce let kříží dva druhy kočkodanů a jejich potomci jsou plodní. Vlastně jde o velmi promiskuitní společenství, kde se spolu vesele páří jedinci stejného druhu, jedinci odlišných druhů, kříženci s oběma čistokrevnými druhy i vzájemně mezi sebou. Seznamte se s nimi v tomto videu.

Nový lidoop: Příbuzní rozdělení mořem

Nový lidoop: Příbuzní rozdělení mořem

Gepardí ucho: Tajemství nejrychlejší kočky

Gepardí ucho: Tajemství nejrychlejší kočky

Obří netopýr: Lovec na zemi i ve vzduchu

Obří netopýr: Lovec na zemi i ve vzduchu

 

Články odjinud