V Indii byl objeven nový dinosauří druh

Sdílej
 
Paleontologové objevili v Indii nový druh dinosaura, který před 65 miliony let zcela ovládal území kolem řeky Narmada. Tento nově objevený masožravý plaz dostal jméno Rajasaurus narmadensis a vědci ho také označují jako královského ještěra Narmady.

Vědecký tým časopisu National geographic identifikoval fosilní zbytky kostí, které byly objeveny kolem řeky Narmada v západním indickém státě Gujarat, jako pozůstatky zatím neobjeveného druhu, který získal jméno Rajasaurus narmadensi. Jedná se o 9 metrů dlouhého, masožravého tvora s mohutnou stavbou těla.

Foto
Zmiňovaný tým neprováděl ani žádné vykopávky, jen zkoumal sbírku kostí, které objevili indičtí vědci zhruba před dvaceti let. Podrobným studováním zjistili, že část lebky s jakýmsi rohem se velmi podobá objeveným fosíliím na Madagaskaru, a dospěl k názoru, že se jedná o nový, zatím nepojmenovaný druh.

Rajasaurus se živil převážně býložravými, dlouhokrkými dinosaury, kteří také obývali okolí řeky Narmada. Vědci věří, že Rajasaurus je příbuzný s rodinou velkých masožravých dinosaurů, z nichž měla většina rohy, kteří obývali jižní polokouli v oblastech dnešního Madagaskaru, Afriky a Jižní Ameriky v době, kdy ještě souš tvořila jeden velký kontinent.

Věk kostí ukázal, že Rajasaurus byl současníkem Tyrannosaura a že byl tedy jedním z posledních druhů dinosaurů, než došlo k jejich celkovému vymření.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud