Astronomové vytvořili 3D mapu naší Galaxie

Sdílej
 
Mezinárodní tým astronomů nedávno zveřejnil výsledky takřka patnáct let trvajících výzkumů, během nichž mapoval pohyby hvězd v Mléčné dráze. Shromážděné údaje jim umožnily vytvořit počítačovou 3D animaci vývoje naší Galaxie v posledních 225 milionech let.

Studie mezinárodního vědeckého týmu, kterou zveřejnil časopis Astronomy and Astrophysics, vychází z více než 63.000 pozorování 14.000 hvězd, která zabrala více než tisíc nocí. Získaná data umožnila údaje vytvořit počítačovou 3D animaci vývoje naší Galaxie v posledních 225 milionech let. Neukazuje pouze historii hvězdných pohybů v rámci naší galaxie, ale nabízí také pohled do budoucnosti vesmíru.
"Nyní už víme, odkud hvězdy přišly, a nyní můžeme také předvídat, kam půjdou," uvedla pro odborný časopis Astronomy and Astrophysics Brigitta Nordstromová z dánského institutu Nielse Bohra, která vědecký tým vedla Ukazuje se, že Mléčná dráha má za sebou mnohem chaotičtější a neklidnější vývoj, než se dříve předpokládalo.

Foto
Je to vůbec poprvé co mohla být detailně studována měnící se dynamika Mléčné dráhy, a to na dostatečně velkém hvězdném vzorku, který umožní zevrubnou analýzu. V galaxii Mléčné dráhy, která se skládá z miliard sluncí a která je také domovem naší sluneční soustavy, se vyskytují hvězdy pohybující se i rychlostí vyšší než 300 kilometrů za sekundu. Právě takto "rychlá" tělesa budou předmětem dalších výzkumů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud