Bakterie zabíjí nejohroženější ptáky planety

Sdílej
 
Papoušek kakapo je nejohroženějším ptačím druhem na Zemi. Žije pouze na několika ostrovech nedaleko Nového Zélandu a jeho populace ještě nedávno činila pouhých 86 jedinců. Nyní je však navíc ohrožuje bakterie, která zabila již tři mladé samičky, a tak místní ochránci přírody bijí na poplach.

Kakapo, nejohroženější pták na světě, je jediným nelétavým a také nejtěžším (váží až 4 kg) papouškem. Jako jediný také žije v noci a navíc je to také pták, který se dožívá nejvyššího věku. Žije pouze na několika ostrovech u Nového Zélandu.

Foto
V polovině devadesátých let zbývalo již méně než 50 jedinců tohoto druhu, v roce 2002 zaznamenali ochránci přírody velký úspěch, když se jim povedlo úspěšně vychovat 24 mláďat. Celkem jich ještě před několika týdny žilo na celém světě 86. Každý z nich má své vlastní jméno, nejstaršímu, který se jmenuje Richard Henry je už přibližně 50 let.

Nyní však přišla další rána: Na ostrově Chalky (Te Kakahu) se zatím neznámým způsobem nakazila tato mláďata bakterií erysipelas, která způsobuje rychlou otravu krve. Tři mladé samičky - Aroha, Aurora a Vollie již na nákazu zemřeli, ostatní kakapové na ostrově dostali od pracovníku novozélandského ministerstva ochrany přírody okamžitou dávku antibiotik.

Smrtící bakterie je naštěstí vědcům již známa, způsob nákazy však stále zůstává nejasným. Všichni kakapové budou nyní pod stálým dohledem ochranářů, kteří podle svých slov udělají vše proto, aby jejich počet opět nespadl k padesáti, či dokonce ještě níže.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud