Argentinští mravenci ohrožují australskou přírodu

Sdílej
 
Poblíž australského města Melbourne byla objevena obrovská kolonie mravenců, která se táhne do neuvěřitelné délky 100 kilometrů. Jedná se o velmi agresivní druh zavlečený před půlstoletím z Argentiny a biologové se nyní obávají, že tato populační exploze může ohrozit ostatní druhy tamního hmyzu.

Argentinští mravenci (Linepithema humile) jsou řazeni mezi 100 nejhorších "nájezdníků" mezi zvířaty. Doma v jižní Americe obvykle žijí v malých skupinách, v Austrálii z jednotlivých méně rozměrných kolonií vzniká jedna obrovská mravenčí superkolonie a odborníci bijí na poplach.

V Argentině mravenčí kolonie dosahují většinou jen desítek metrů. "Jsou geneticky rozdílné a vůči sobě navzájem agresivní," uvedl Elissa Suhrová z Monashské univerzity v Melbourne pro internetové zpravodajství BBC, "proto jejich populace nikde tak rychle neroste a mravenci neznamenají nebezpečí pro okolní přírodu."

Foto
Avšak poté, co se přibližně v polovině minulého století mravenci dostali do Austrálie, změnila se jejich skladba, i chování - kolonie přestaly být vůči sobě agresivní, což vyústilo v to, že se z nich začala vytvářet jedna superkolonie.
Australští vědci nyní studují další kolonie u měst Perth a Adelaide, aby zjistili, zda se jedná o geneticky totožné jedince s těmi u Melbourne. Pokud tomu tak bude, mohlo by to vést k vytvoření ještě masivnější kolonie dlouhé až několik tisíc kilometrů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud