Amazonský prales mizí rekordní rychlostí

Sdílej
 
Brazilská vláda vydala zprávu, podle níž je Amazonský deštný prales ničen rekordní rychlostí. Za uplynulý rok zmizel prales o rozloze téměř třetiny území České republiky. Za masivní odlesňovaní, které probíhá převážně ve státě Mato Grosso, může rostoucí zemědělství, produkující sóju na export do celého světa.

Od srpna 2003 do srpna roku 2004 zmizelo na 26 000 kilometrů čtverečních amazonského deštného pralesa – vyplývá to z nedávno zveřejněné zprávy brazilské vlády . Je to druhé nejvyšší číslo v historii, o 6% více než v předešlém roce. Celkově tak zmizela již pětina původní rozlohy brazilského pralesa.

Foto
Téměř polovina tohoto úbytku jde na vrub státu Mato Grosso, kde byl prales nahrazen sojovými poli. V posledních letech vyváží Brazílie rekordní množství sóji do Číny a Evropy a tento růst si bere svou daň na původní vegetaci. Brazilští politici upřednostňují zemědělský export, který táhne celou ekonomiku, před ochranou životního prostředí, a tak se blízká změna k lepšímu nedá jen tak očekávat.

Ochránci životního prostředí zahájili kampaň, která se snaží přimět k vetší ohleduplnosti k přírodě. Vypalováním původního porostu vzniká velké množství skleníkových plynů a stále se zmenšující amazonský prales ztrácí své absorpční schopnosti, odlesňování také významně přispívá k erozi půdy.

Autor

iABC

 

Články odjinud