Antarktida zřejmě ukrývá obří kráter

Sdílej
 
Podle údajů získaných z amerických družic se pod ledem Antarktidy zřejmě nachází kráter vytvořený nárazem obřího meteoritu.

Před dvě stě padesáti miliony let vyhynulo během velmi krátké doby devadesát procent všech živých organismů. Zkáza postihla suchozemské tvory i zvířata a rostliny žijící v oceánu. Těch zmizelo dokonce 95 procent. Šlo o největší vymírání všech dob. Vymření dinosaurů, k němuž došlo před 65 miliony let, je známější, ale tehdy vyhynula „jen“ polovina druhů.


Příčina této zkázy na konci permské éry zůstávala dlouho nejasná, vymírání po nárazu obřího asteroidu nebo komety stejně jako v případě dinosaurů, dosud nepřicházelo v úvahu, protože nebyl znám žádný kráter, který by odpovídal jak velikostí, tak dobou svého vzniku.

Nyní však teorie o katastrofě vesmírného původu získává jasnější obrysy – družice GRACE, které obíhají ve výšce 500 kilometrů, zaznamenaly nad Antarktidou drobné změny gravitace, z čehož lze předpokládat, že necelé dva kilometry pod ledem je zřejmě skryt obří kráter o průměru 480 kilometrů.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud