Pluto je zase větší? Sonda je nejblíž v historii lidstva

Pluto je zase větší? Sonda je nejblíž v historii lidstva
Sdílej
 
Za necelých deset let překonala sonda New Horizons tři miliardy kilometrů a přináší nám detailní snímky trpasličí planety Pluto a jejího měsíce Charona.

NASA hlásí na Twitteru:

Ahoj Pluto! Jsme nejblíže. Gratulace všem! Sledujte náš příběh a mrkněte na nové obrázky - zadejte .

 

 

 

Tak daleko jsme se ještě nepodívali. Jasně, některé sondy doletěly mnohem dál, třeba Voyager 1 je už 36 světelných minut od Země. Na rozdíl od New Horizons se ale nesetkal s planetkou Pluto, kterou astronomové zatím zblízka neviděli, a pro kterou byla celá mise NH plánována.

Již ze vzdálenosti 2,5 miliónů kilometrů poslala sonda detailnější snímky, podle kterých víme, že Pluto má průměr 2 370 kilometrů (s odchylkou 20 metrů, která je způsobena chvěním atmmosféry). Je tedy větší, než jsme se doposud domnívali!

Jaké fotky dostaneme z nejtěsnějšího průletu, kdy bude sonda pouhých 12 500 kilometrů od povrchu? To se dozvíte večer 14. července 2015 nebo spíš až ve středu ráno, protože časový posun mezi Zemí a Plutem je zhruba 4,5 hodiny.

Pluto má srdce: Trpasličí planeta s dusíkem místo krve

Pluto má srdce: Trpasličí planeta s dusíkem místo krve

Měsíce a měsíčky

Vedle Pluta se kamery a měřící přístroje sondy zaměřily na měsíce Charon, Nix a Hydra. První jmenovaný je největší. V porovnání s Měsícem u naší planety jde ale o drobka. Náš má průměr 3476 km, Charon pouhých 1208 km. Jeho bráškové jsou však ještě menší: Nix má 35 km a Hydra 45 km. Poslední dva měsíce Kerberos a Styx jsou dokonce ještě menší!

Co to veze?

Měření velikosti vesmírných těles není jedinou dovedností New Horizons. Vedle fotoaparátů je sonda vybavena řadou vědeckých přístrojů, které měří hustotu částic s vysokou energií, vesmírného prachu, spektrometry a další instrumenty, které nám zpět na Zemi posílají důležité informace o místě, které jsme zatím nenavštívili.

Třeba to, že Pluto má mnohem menší hustotu, než jsme se domnívali a z toho teoreticky vyplývá, že podíl ledu na jeho velikosti je mnohem vyšší. Sonda New Horizons nám zkrátka přichystala u Pluta nejedno překvapení a vsaďte se, že série zpráv o novinkách na Plutu jen tak neskončí.

V červenci uvidíme Pluto zblízka!

V červenci uvidíme Pluto zblízka!

Sonda zdraví Pluto: Ahóóój!!!

Sonda zdraví Pluto: Ahóóój!!!

Zmrzlík s oceánem: Pluto odkrývá svá tajemství

Zmrzlík s oceánem: Pluto odkrývá svá tajemství

Klíčová slova:
vesmir, Pluto
 

Články odjinud