Nebeský palác: Pád orbitální stanice

Nebeský palác: Pád orbitální stanice
Sdílej
 
Ne všechny orbitální stanice skončí svůj život spořádaným navedením do atmosféry. Některé padají nekontrolovaně a nikdo neví kam. Děje se to i právě teď.

 

Čínská vesmírná stanice Tchien-kung-1 vstupuje do zemské atmosféry. Rozpadá se v atmosféře a astronautka Ryan Stoneová stihne uniknout v kosmické lodi Šen-čou doslova na poslední chvíli. Touto dramatickou scénou končí slavný film Gravitace se Sandrou Bullokovou v roli astronautky Ryan. Na začátku příštího roku ale nastane doopravdy: stanice Tchien-kung-1 přezdívaná Nebeský palác nekontrolovatelně vstoupí do atmosféry a nikdo neví, kam dopadne. Na její palubě ale samozřejmě žádní astronauti nebudou.

Nekontrolovaný pád

První čínská orbitální stanice Tchien-kung-1 (v angličtině Tiangong-1,v překladu Nebeský palác) je ve vesmíru od roku 2011. Posádka k ní letěla dvakrát na dvoutýdenní mise, od roku 2013 je opuštěná. Loni v září nad ní Čína ztratila kontrolu a stanice postupně padá k Zemi. V současné době se pohybuje ve výšce asi 300 km nad Zemí. Je to pořádně vysoko, ale i v těchto výškách se vyskytují molekuly vzduchu. Kvůli tření o tyto horní vrstvy atmosféry stanice postupně padá k Zemi: Každý den se její výška sníží o desítky až stovky metrů. Závisí to na hustotě atmosféry, která se zase mění v závislosti na sluneční aktivitě. Přesný průběh pádu se tedy nedá předpovědět.

Záběr z filmu Gravitace. Na obrázku je vidět část Mezinárodní vesmírné stanice ISS •  Profimedia.cz

Trosky dopadnou na Zemi

V současné době se předpokládá, že Tchien-kung-1 vstoupí někdy na začátku roku 2018 do hustých vrstev atmosféry. Tam bude tření tak velké, že se rozpadne. Co ti bude znamenat pro Zemi? Slavná Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je velká jako fotbalový stadion. Tchien-kung-1  je mnohem menší, mohli bychom ji přirovnat k autobusu. Většina stanice shoří v atmosféře, ale některé části dopadnou na zemský povrch. Bude se jednat především o nehořlavé části, jako jsou třeba motory. Trosky mohou obsahovat zbytky paliva v podobě toxického hydrazinu. Přibližovat se ke zbytkům stanice a odnést si je jako suvenýr tedy není zrovna dobrý nápad.  

Vesmírný hřbitov na dně oceánu

Vesmírný hřbitov na dně oceánu

Vesmírný hřbitov

Kosmické stanice obvykle nepadají z vesmíru nekontrolovaným způsobem. Ke stanici se připojí bezpilotní kosmická loď, která zažehne své motory a pozmění dráhu stanice tak, aby vstoupila do atmosféry nad přesně daným místem. Zbytky pak dopadají do předem určené oblasti zvané vesmírný hřbitov. Nachází se jihovýchodně od Nového Zélandu nebo přibližně v půlce cesty mezi Austrálii a Jižní Amerikou. Je to jedno z nejodlehlejších míst na světě, tisíce kilometrů od obydlených území. Skončila zde ruská vesmírná stanice Mir, spousta bezpilotních kosmických lodí a v budoucnu sem bude navedena i obří Mezinárodní kosmická stanice.

Skutečná astronautka po návratu ze stanice Tchien-kung-1 •  iStock

Nepovedená likvidace

Navedení ruské stanice Mir na vesmírný hřbitov mezi Austrálií a Jižní Amerikou v roce 2001, které proběhlo díky motorů lodi Progress, bylo téměř ukázková. Hůře dopadla americká stanice Skylab. Její zbytky dopadly 1. července 1979 nedaleko australského města Perthu na západě Austrálie. Městská rada poslala NASA pokutu za znečišťování veřejného prostranství. Omlouvat se Australanům pak musel i tehdejší americký prezident Jimmy Carter. 


Kam dopadne Nebeský palác

Čas a místo dopadu Tchien-kung-1 se budou postupně upřesňovat, ale nikdy je nebudeme znát přesně. Stanice se pohybuje okolo Země po dráze se sklonem 43 stupňů vůči rovníku, což znamená, že trosky dopadnou někde mezi 43 stupni severní a jižní šířky. V Evropě je to od severu Itálie směrem na jih. Na Česko tedy trosky určitě nedopadnou.

Kam dopadne Tchien-kung 1 •  ABC

Tchien-kung-1

Start: 29. září 2011

Hmotnost: 8,5 tuny

Délka: 10,4 m

Průměr: 3,3 m 

 

Evakuace vesmírné stanice: Astronauty ohrožuje kosmické smetí i požár

Evakuace vesmírné stanice: Astronauty ohrožuje kosmické smetí i požár

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

 

Články odjinud