Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu
Sdílej
 
Vypadá jako ze sci-fi filmu. A vlastně tam i patří. Jde totiž o koncept terénního vozidla, s nímž budou američtí astronauti prozkoumávat povrch Marsu.

 

Naše představa o cestě na Mars dostává každým rokem skutečnější obrysy. Teď dokonce experti z NASA společně s automobilovými konstruktéry představili svou vizi vozidla, které bude sloužit jako dopravní prostředek i laboratoř při první misi s lidskou posádkou.

Teréňák do extrémních podmínek

Teréňák jezdí na šesti kolech a pohání ho výkonný elektromotor. Energii získává ze solárních panelů a ukládá ji do akumulátoru o kapacitě 700 voltů. Jezdí až 112 km/h. Pokud vám to přijde málo, vezměte v potaz to, že na Marsu nenajdete žádné hladké dálnice – jen křivolaký povrch plný prachu, hrbolů a kamení.

Kostra i plášť vozu jsou z hliníku a uhlíkového vlákna. Díky této kombinaci je vůz extrémně odolný, přitom lehký a váží tak jenom dvě a čtvrt tuny. To je zhruba tolik jako legendární hippie dodávka Volkswagenu T1. Jenže na rozdíl od ní se do tohoto šestikolového transportéru nevejde jen kytara a matrace, nýbrž supermoderní mimozemská laboratoř.

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu •  Profimedia.cz

Místo pro dva týmy

Pokud chcete prozkoumat terénní vozítko zevnitř, musíte se rozhodnout, zda vstoupíte do přední nebo do zadní části. V té přední naleznete kabinu určenou pro průzkum. Odsud řídíte vůz, komunikujete pomocí rádia s ostatními členy týmu nebo pozemšťany a prohledáváte pomocí navigace své okolí. Zadní část slouží jako prostor pro sběr vzorků a výzkum. Díky tomu, že jsou obě části oddělené, lze laboratoř jednoduše odpojit od roveru. Třeba v případě, že se skupina potřebuje rozdělit na vědecký a průzkumný tým. Průzkum to zefektivní a zároveň se ušetří palivo tím, že rover nebude neustále vozit "v kufru" všechny přístroje.

Vzhůru na Mars! Teréňák pro rudou planetu •  Profimedia.cz

Mimozemská celebrita

Za podobou teréňáku stojí slavná automobilová dílna Parker Brothers Concepts z Floridy. Zaměřuje se hlavně na budování přesných replik aut ze slavných filmů, s nimiž můžete jezdit po silnici jako s obyčejným autem. Sestrojili například silniční verzi Batmobilu nebo dlouhé limuzíny Ecto-1 z filmu Krotitelé duchů. Unikátní stroje od bratrů Parkerových si také nechaly postavit slavné osobnosti jako 50 Cent, John Cena nebo Lil Wayne.

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Dočkáme se ho?

Vozidlo vzniklo k příležitosti velké výstavy jménem Marsovské léto, která se koná v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Těšíte se, až uvidíte sci-fi marsovský rover přistát na rudé planetě? Pravděpodobně nebude vypadat přesně tak, jak si ho mohou nyní prohlédnout návštěvníci výstavy. Stále jde jen o koncept. Odborníci z Kennedyho centra však tvrdí, že nejde ani o čisté dílo fantazie a že jeho podobu konstruktéři od bratrů Parkerových vymýšleli společně s odborníky z NASA. Opravdový teréňák pro první průzkumníky Marsu tedy bude vypadat trochu jinak – ale pravděpodobně nebude o nic méně úžasný!


Nejslavnější průzkumníci Marsu

Mars 3 (1971)

První vozítko, které úspěšně přistálo na rudé planetě, byl sovětský modul Mars 3. Vědci z něj bohužel moc nezískali – po několika vteřinách se přerušil kontakt a sonda přestala komunikovat. Nikdy nepoužitou součástí přistávacího modulu byl i maličký jednoduchý rover s kamerou a čidly.

Viking 1 (1976)

Mnohem úspěšnější byl americký modul Viking 1. Na povrch Marsu dosedl v roce 1976 a sloužil až do roku 1982. Pořídil více než 50 tisíc snímků a pomohl nám poznat povrch Marsu i jeho měsíce Phobos a Deimos.

Beagle 2 (2003)

Jediní, komu se kromě Američanů a Rusů podařilo přistát na Marsu, byli Britové s vozítkem Beagle 2. Mělo za úkol prozkoumat, zda na planetě není nebo alespoň někdy v minulosti nebyl život. Vědci věřili, že naleznou alespoň stopy mikroorganismů. Mise ale dopadla neúspěšně: Modul při přistávání dopadl příliš tvrdě a nenávratně se poškodil.

Opportunity (2004)

Seznamte se s nejúspěšnějším průzkumníkem rudé planety. Když ho NASA vyslala do vesmíru, počítala s tím, že bude fungovat zhruba tři měsíce. Namísto toho funguje dodnes –tedy déle než třináct let. Vozítko Opportunity objevilo vodu na Marsu a mimozemský meteorit. Pozorováním pohybu měsíců také umožnilo vědcům lépe pochopit dráhy nebeských těles. Dvojče Opportunity, rover Spirit, fungovalo do roku 2010. Pořídilo první barevný panoramatický snímek Marsu a obrousilo marťanský kámen.

Curiosity (2011)

Poslední vozidlo, které přistálo na Marsu, je americký rover Curiosity. Jeho úkolem je to, v čem selhal Beagle 2: Najít zde život. Mimoto shromažďuje informace o podnebí, počasí a radiaci na planetě a připravuje tak lidstvo na přistání na Marsu s opravdovou posádkou. Před několika měsíci mělo také začít planetu prozkoumávat evropské vozítko Schiaparelli. Bohužel se mu ale nepodařilo přistát.


Mars 2020 •  NASA / Kim Shiflett

Mars 2020

Za tři roky se na Mars podívá nový rover z dílen NASA, který by měl postupně nahradit současné vozítko Curiosity. Bude mít za úkol prozkoumávat možnosti života lidí na rudé planetě. Mimo tradiční úkoly, jako je sběr vzorků hornin, vyzkouší nový rover i technologii na tvorbu kyslíku z oxidu uhličitého, jehož je marsovská atmosféra plná. Pokud se mu to podaří, stane se představa života na cizích planetách zase o kus skutečnější. Vzhledově i konstrukcí se bude Mars 2020 podobat svému předchůdci, dostane však sofistikovanější navigační systém pro bezpečné přistání a větší kola, která budou snáze překonávat marsovský terén.

 

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Hurá na Mars! Prstem po mapě od NASA

Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Klíčová slova:
mars, auto, vesmír, rover, Mars 2020
 

Články odjinud