Podívejte se na Měsíc: Očima měsíčního rovera

Podívejte se na Měsíc: Očima měsíčního rovera
Sdílej
 
S roverem Andym se možná podíváte na Měsíc tak, jako byste na něm stáli.

 

 

Čtrnáctého prosince 1972. V ten den se naposledy otiskla lidská noha do měsíčního prachu. To znamená, že posledních 42 let se na Měsíc jen díváme ze Země, namísto toho, aby na něm už stála permanentní měsíční základna. Kdy se na naší oběžnici znovu člověk osobně vypraví – a jestli vůbec – to není jisté. Možná ještě předtím přistaneme na Marsu a Měsíc budou astronauti v duchu házet do starého železa. Naděje ale umírá poslední: S trochou štěstí se na Měsíc budete moci podívat i vy. Pomůže vám rover Andy.

Rover ze školy

Andy je projektem dvaadvacetiletého studenta americké univerzity Carnegie Mellon Daniela Shafrira. Přestože vznikl ve školní dílně, vypadá, jako by ho vymysleli inženýři NASA. Na čtyřech velkých terénních kolech sedí solidní konstrukce se solárním panelem a pohyblivá hlava. Ta je osazena stereoskopickými kamerami pro snímání okolní krajiny. Video vysílá Andy bezdrátově na centrálu a odtud se přenáší k uživatelům, kteří mají na hlavě virtuální brýle Oculus Rift.

 

Daniel Shafrif má Star Wars rád •  Andy Shafrif

 

Sousedé našeho Slunce: Nejbližší vesmír je stále tajemný

Sousedé našeho Slunce: Nejbližší vesmír je stále tajemný

Tělo na Zemi, mozek na Měsíci

Každý majitel Oculus Rift tedy bude mít příležitost „cítit se, jako by byl na Měsíci“, aniž by obraz, který bude vnímat, byl počítačovou simulací. Andy bude skutečně tam nahoře a vy se budete dívat skrz jeho kamery na měsíční povrch. Podle pohybů vaší hlavy bude Andy natáčet vlastní kamery, takže se v klidu kolem sebe rozhlédnete.

Video má zpoždění

Signál putuje na 384 000 km vzdálený Měsíc přibližně 1,3 sekundy, takže bude trvat necelé tři sekundy, než se vaše pohyby promítnou zpátky. S vhodným softwarem ale jde pomalejší odezva optimalizovat pro realističtější zážitek. Pilotáž roveru vám však Shafrif do rukou nesvěří. To už by mohlo být příliš rizikové. Rychlost roverů je navíc pouhých několik kilometrů v hodině, takže byste si závratného „speedování“ měsíčním prachem stejně moc neužili.

Pomůže Google?

Celý projekt je ve fázi „chceme to udělat“, a přestože má podporu astronauta z Apolla 9 Rusty Schweickarta, nemá zatím Shafrif dostatek peněz na vynesení Andyho k Měsíci a na jeho sestup na povrch. Nehází ovšem flintu do žita. Pakliže se mu podaří zvítězit v soutěži Google Lunar Xprize, tak získá dostatek financí, aby všechny plány uskutečnil do roku 2016. Shafrifovi a Andymu dokonce fandí soukromá společnost SpaceX, která slíbila pomoc v podobě rakety Falcon 9 pro vynesení Andyho nahoru.

 

 

Další tajemství blízkého vesmíru: Moře lávy na Měsíci?

Další tajemství blízkého vesmíru: Moře lávy na Měsíci?

Nil vyfocený z vesmíru: Jako obří egyptská kobra světla

Nil vyfocený z vesmíru: Jako obří egyptská kobra světla

Na povrchu měsíce Saturnu se vynořil záhadný magický ostrov

Na povrchu měsíce Saturnu se vynořil záhadný magický ostrov

Klíčová slova:
vesmir
 

Články odjinud