Auta bez řidiče: Budoucnost patří robotům

Auta bez řidiče: Budoucnost patří robotům
Sdílej
 
Auta, která bez lidského zásahu ovládá robot, jsme donedávna vídali leda ve sci-fi. Již za pár let ale budou jezdit po silnicích.

 

 

Představte si, že k jízdě autem nic nepotřebujete – kromě auta. Přijdete na parkoviště, auto k vám samo přijede, otevřou se dveře a vy se posadíte na pohodlnou sedačku. Zadáte cíl cesty a auto vyrazí vpřed ovládané jen robotickou inteligencí. Zní to skvěle? Ano! Jenže... Má to spoustu „ale“. Aby se takové auto stalo skutečností, museli se inženýři poprat se spoustou technických problémů.

Slepci v poušti

Nejtěžším oříškem bylo naučit robota vnímat své okolí – tedy, naučit ho vlastně vidět. Na problematiku se již před časem zaměřila řada společností, mimo jiné výzkumníci z DARPA americké armády. V pouštích americké Nevady pořádali závody vědeckých týmů prezentujících své robotické stroje na čtyřech kolech. Ze začátku auta nikomu moc nefungovala a často končila v příkopu po pár metrech. Zhruba od roku 2007 už ale roboti zvládají řidičské umění s překvapivou elegancí.

 

Au! To řídí samo! •  archiv

Řízení není legrace

Auto, které umí jezdit rovně a zatáčet na poušti, zase takovou výhrou není. Skutečným problémem bylo naučit ho myslet a reagovat jako lidský řidič. Podívejte se třeba na hustý městský provoz.  Řidič musí neustále reagovat nejen na desítky aut, ale například i na chodce, cyklisty, maminky s kočárky, překážky ve vozovce, sledovat silniční značení nebo třeba dopravního policistu. Řidič si  také musí poradit s deštěm, sněhem, náledím, mlhou a všemi možnými nepředvídatelnými situacemi. Hádanku inženýři vyřešili LIDARem – laserovým radarem, který je v každém roboautě. Neustále měří laserem vzdálenosti od předmětů  a vytváří počítačový 3D model svého okolí. Kombinuje ho s řadou dalších vstupů, jako jsou kamery vpředu i vzadu, ultrazvukové a infračervené senzory a vstupy z dopravního zpravodajství. Informací je tedy tolik, že robot neustále ví, co se děje.

Volantu se nezbavíš

Když říkáme „robotické auto“, nemáme tím na mysli skutečného robota, který by seděl na sedadle řidiče. Robot v autě ani není vidět. Ukrývá se v palubním počítači. Jde vlastně o umělou inteligenci s bleskovými reakcemi. Ale i taková UI může zazmatkovat. Proto budou mít robotická auta blízké budoucnosti stále volant a brzdový i plynový pedál, na kterých bude mít nohy živý řidič. To pro případ, že by nastala neočekávaná situace, se kterou by si robot nevěděl rady. To ale platí především pro první generaci roboaut. U těch dalších už můžeme směle předpokládat, že budou zcela samostatná. Kdy to bude? Odhady hovoří o roku 2030. Ať už to bude tehdy nebo později, s jistotou můžeme říci budoucnost patří robotům!  

(autor je šéfredator www.hybrid.cz)

 

Au! To řídí samo! •  archiv

 

 

Konec benzinek: A to i elektrických!

Konec benzinek: A to i elektrických!

Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Britský Bio Bus jezdí na lidské výkaly

Auta budoucnosti? Mají laserové oči a nepotřebují řidiče!

Auta budoucnosti? Mají laserové oči a nepotřebují řidiče!

Klíčová slova:
auto
 

Články odjinud