Temné hlubiny internetu: Vítejte ve světě, ve kterém není každý vítán

Temné hlubiny internetu: Vítejte ve světě, ve kterém není každý vítán
Sdílej
 
Temné hlubiny internetu: Vítejte v internetovém světě, ve kterém není každý vítán.

 

 

Internet říkáte? Tak ten přeci všichni známe! A je neuvěřitelné, jak rychle se rozšířil. Vaši rodiče zažili doby, kdy ještě nebylo běžné mít počítač spojený se světem. Dnes je to už jiné a bez internetu si život dokážeme představit jen těžko. S pomocí prohlížečů, vyhledávačů, sociálních sítí a zpravodajství se dozvíme o všem a všechno si můžeme zařídit: Od koupení lístků do kina po nalezení vhodných učebních materiálů.

Tajemství sítě

Myslíte, že internet není víc než výše uvedené? Pak vás překvapíme: Pravda je mnohem drsnější! Na síti najdete zákoutí dobře skrytá zrakům veřejnosti. Některá z nich pravidelně navštěvujete, aniž byste to věděli. Jiná jsou tak vychytrale schovaná, že k nim najdete cestu jen s pomocí speciálních programů. A vlastně to ani nechcete dělat, protože se na nich skrývají nebezpečné a nezákonné věci.

 

Servery společnosti Google znají jen část internetu •  archiv

Hluboký internet

Pojďme se podívat na to nejjednodušší. Vyhledávače, jako je třeba Seznam nebo Google, se pohybují na úrovni veřejného internetu. Hledají tedy požadované slovní spojení nebo jeho význam na stránkách, které jsou volně dostupné komukoliv, ale hlavně nejsou šifrované. Kam se ale nedostanou, to jsou stránky chráněné heslem nebo platební branou. Dává to smysl. Přeci jen byste nechtěli, aby šly dohledat třeba čísla vašich platebních karet nebo obsah soukromé pošty, ať už e-mailové, nebo na Facebooku, WhatsAppu a dalších službách. Veškerý obsah, který se nachází mimo dohled vyhledávačů, se nazývá hluboký web (anglicky „Deep Web“). Jednou z jeho mnoha součástí je i takzvaný temný web (anglicky „Dark Web“).

Temná zákoutí

Jak už samotný název napovídá, temný web není nijak příjemné místo. Zčásti slouží nekalým živlům: mafiánům, teroristům, hackerům, překupníkům drog či obchodníkům se zbraněmi. Využívají toho, že stránky temného internetu není tak snadné najít a cestu k nim znají jen ti „zasvěcení“. Klasický vyhledávač na ně totiž „nedohlédne“ a jen kolem nich při prohledávání webových databází prosviští. Adresy temných stránek jsou nezapamatovatelná změť písmen a čísel a namísto klasické koncovky .cz nebo .com používají koncovku .onion (v angličtině to znamená „cibule,“ protože stejně jako temný internet má mnoho vrstev). Obsah je navíc šifrovaný. Provozovatelé takových serverů se snaží o maximální anonymitu, tudíž dohledat majitele a umístění serveru s nelegálními službami je poměrně komplikované.

 

Jak hluboko se dostane? •  archiv

V hledáčku FBI

Stránky s protizákonným obsahem jsou trnem v oku bezpečnostních služeb po celém světě. Vznikají kvůli nim specializovaná oddělení digitálních kriminalistů. Občas jsou úspěšní jako třeba před dvěma lety, kdy se počítačoví experti z FBI zaměřili na jedno z největších nelegálních tržišť na internetu – Silk Road. Shodou několika náhod a mravenčí prací nakonec vypátrali IP adresu samotného serveru (tedy počítače, na kterém byl web provozován) a při velké akci jako ze špionážního filmu zatkli zakladatele a provozovatele celé služby s přezdívkou Dread Pirate Roberts. Ve skutečnosti šlo o Rosse Ulbrichta, který si nyní odpykává doživotní trest v americkém vězení.

Zaostřeno na temnotu

Důsledkem celé akce s Ulbrichtem je, že do hlubokého a temného webu začíná pronikat čím dál tím více vládních agentur. Například v květnu letošního roku oznámila NASA, že ve spolupráci s vojenskou agenturou DARPA se pokusí zmapovat neveřejné části internetu. Mezi uživateli temného internetu najdete i tajné agenty, kteří přes terminál v kanceláři předstírají, že jsou také kriminálníky – aby získali ze skutečných zločinců informace o jejich působení a dopadli je. I když by tedy řadě z vás připadalo lákavé podívat se na stránky ukryté na temném internetu, není to rozhodně dobrý nápad.

 

Na internetu je temno •  archiv

Internet nás zná

V čem spočívá práce digitálních agentů a detektivů? Do značné míry to mají jednoduché. Moc dobře ví, že každý z nás po sobě zanechává na internetových službách výrazné stopy a „otisky prstů“. Obchody si pamatují, co jsme si koupili a pak nám automaticky nabízí podobné zboží. Zpravodajské weby umí zjistit, které části článku čteme nejdéle. A určitě jste se všimli, že se vám porůznu zobrazují reklamy, které nějak „záhadně“ tuší, co by se vám mohlo líbit.

Digitální schovávaná

Své soukromí prozrazujeme i řadou dalších aktivit. Nejde jen o to, že se něčím pochlubíte na Facebooku nebo že si koupíte videohru. Internetové stránky z nás neviditelně tahají naše údaje, návyky či zájmy. Chytré telefony ví, jakou cestou chodíme do školy a Google nás umí ještě před cestou upozornit třeba na zácpu ve městě. Tohle se řadě lidí protiví. Nechtějí, aby o nich internetové firmy věděly první poslední. Právě těchto stop ale využívají i detektivové, kteří pátrají po digitálních mafiánech a uživatelích temného internetu.

 

Na internetu je temno •  archiv

Anonymně na síti

Uživatelé temného internetu ale ví, jak se snahám o sledování bránit. Pohybují se tajně, matou stopy a snaží se zanechávat jen minimum náznaků o své aktivitě. Nejčastěji používají nejrozšířenější „anonymní prohlížeč“ Tor (www.torproject.org). Ten můžete zkusit také, pakliže se vám nelíbí, jaké údaje o vás firmy sbírají. Umožní vám připojit se na speciální síť z mnoha tisíců počítačů umístěných po celém světě. Vždy, když do prohlížeče napíšete adresu webové stránky, vyšle váš počítač datový balíček (paket) s mnoha informacemi směrem do internetu. Tenhle balíček ale chvilku běhá mezi počítači v síti Tor. Tam se z něj odstraní třeba informace o tom, jaký operační systém používáte nebo v jakém městě se nacházíte. Je to trochu jako z detektivky: Poslíček musí doručit balík, ale aby ho nemohli snadno sledovat, nejde nejkratší cestou. Místo toho kličkuje různými uličkami a vezme si na sebe raději i převlek, aby ho nikdo nepoznal.

Když není jiné řešení

Tor neslouží jen nekalým živlům. Mnoho lidí ho používá, aby se dostali na weby, které jsou ve firmě nebo ve škole zakázané. V některých zemích je dokonce z politických důvodů řada stránek zablokovaná úplně. Například Čína odstřihla všechny občany od služeb Google, zpravodajství BBC nebo sociální sítě Twitter. Často je pak speciální prohlížeč jediné řešení. Ale pozor! Nic na internetu není stoprocentně bezpečné a anonymní. IT správci například dokážou poměrně spolehlivě zjistit, že někdo připojený na jejich síť Tor používá. A pak je už jen otázkou času, kdy uživatele vystopují.



Více o internetu:


Průšvih: Odhalen tajný internet!

Průšvih: Odhalen tajný internet!

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

Stromy on-line: Tajný internet pod zemí

 

Články odjinud