Bleskový mobilní internet: Bude kabelové připojení brzy přežitek?

Bleskový mobilní internet: Bude kabelové připojení brzy přežitek?
Sdílej
 
Rychlost mobilního internetu se neustále zvyšuje. Prozkoumali jsme, jak funguje poslední hitová technologie LTE, a otestovali, zda je skutečně tak svižná.

 

 

Se smartphonem v kapse se kdekoliv a kdykoliv můžete podívat na web, pustit si videa nebo poslat kamarádům selfie. Jenže na síti přibývá hudby, obrázků a videí a tím rostou i požadavky na rychlost datového připojení. Čas od času se dočkáme malé revoluce: Jedna podivná zkratka na displeji se vymění za jinou a najednou data sviští rychleji. Prastaré GPRS si už nejspíš nepamatujete. EDGE možná chytnete, když jedete na víkend k babičce někam na vesnici. A ve větších městech si užíváte nejenom 3G, ale i takzvaný 4G internet, správně nazývaný LTE (Long-Term Evolution).

Ať data sviští!

Pro příjem LTE potřebujete moderní smartphone nebo samostatný modem s podporou LTE. Takových zařízení je na trhu už dost, protože žádný výrobce nechce zůstat pozadu. Dost možná budete ale muset vyměnit i svoji SIM kartu, protože starší simky LTE neumí zpracovat. Stojí taková investice vůbec za to? Záleží na tom, jak a kde internet používáte. LTE sice slibuje „až“ 117 Mb/s, takže stáhnout si písničku v MP3 by vám trvalo sotva vteřinu, ale takové rychlosti v Čechách nejspíš nenaměříte.

 

Video:

Jak rychlé je LTE na iPhonech? Celkem fest

Jak rychlé je LTE na iPhonech? Celkem fest

Jak to létá ve skutečnosti?

S telefonem HTC One a mobilní aplikací SpeedTest jsme vyrazili měřit rychlost do různých částí Prahy. Výsledky byly překvapivé. Blíže k centru se nám podařilo stahovat i 50 Mb/s, jinde se rychlosti pohybovaly spíše mezi 20–30 Mb/s. V praxi to znamená, že třeba hru o velikosti 30 MB jsme stáhli za skvělých dvacet sekund. Záleželo ovšem také na tom, zda je síť v daném místě vytížená. Například v nákupních centrech, kde je připojeno k síti více uživatelů, bývala rychlost o něco nižší.

Má to háček

Pro stahovače LTE zatím není. YouTube videa, aplikace a hudba výrazně zatěžují výkon mobilní sítě a operátoři se brání datovými limity FUP. To znamená, že po překročení určitého množství stažených dat vám internet pořádně zpomalí. I obyčejný Facebook se bude načítat celou věčnost. Když budete chtít větší datový balíček, budete muset zaplatit extra poplatek.

Snazší pokrytí

LTE v České republice běží na frekvenci 800 MHz. Takový signál se lépe šíří nejen ve volné krajině, ale dostane se snáze skrz překážky, třeba do budov. Vysílač na frekvenci 1800 MHz dokáže pokrýt oblast kolem 4 km, vysílač s frekvencí 900 MHz si troufne na dvojnásobek. Tím pádem se rychlý internet může snáze dostat i tam, kde dříve skoro nebyl signál.

 

 

Rychlé jako blesk •  Profimedia

Kudy tečou data

Co se vlastně stane v momentě, kdy do mobilního internetového prohlížeče naťukáte adresu webové stránky? Šikovný čip ve vašem telefonu nejprve převede tento požadavek na malé datové bloky – pakety. Ty pak odešle bezdrátově k nejbližší BTS neboli základnové stanici. V řídicím centru informaci zpracuje velmi výkonný počítač. Váš požadavek na otevření webové stránky odtamtud putuje klasickými kabely ke konkrétnímu serveru, který vám pak stejnou cestou pošle zpátky pakety obsahující internetovou stránku. Celý tenhle proces trvá na rychlém připojení sotva vteřinu.

Online hry bez problémů

Jak se zlepšuje mobilní internet, dostáváme se do zajímavé situace. Může se totiž stát, že budete mít internet v telefonu rychlejší než třeba domácí připojení přes ADSL. Dokonce už i odezvy, takzvané pingy, jsou na takové úrovni, že není velký problém hrát přes mobilní internet i náročné online hry.

Bezdrátová budoucnost

Může se tedy stát, že jednou budeme mít jenom mobilní internet a na klasické kabelové připojení skoro všichni zapomenou. Zatím tu ale zůstává problém nejen s pokrytím, ale i s velmi silným omezením dat. Dokonce i ty nejdražší balíčky nabízí jen 10 GB, tedy 10 000 MB. A jestli si třeba rádi streamujete seriály, sáhněte raději po klasické neomezené pevné lince. Sice se s vámi na cesty nevydá, je ale levnější a nebude vás ve stahování, hraní her a koukání na videa omezovat.

 

 

Elektřina z plynu pro fakt chytré tablety a telefony

Elektřina z plynu pro fakt chytré tablety a telefony

Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří

Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří

Mobil na měsíc

Mobil na měsíc

 

Články odjinud