Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří

Vychytávka: S iPhonem 5 dostanete, co vám patří
Sdílej
 
Tenhle článek nepotřebuje dlouhý úvod. Nový „Ajfoun“ je tady a my vám povíme, v čem je lepší a co je jeho slabé místo. 

 

Nový iPhone 5 je na odstřel kalibrem .50

Nový iPhone 5 je na odstřel kalibrem .50

 

Dovedete si představit, že sedíte týden před obchodem, abyste byli mezi prvními, kdo bude mít v kapse nový telefon? Možná to zní jako šílenství, ale i takoví lidé se našli před uvedením iPhone 5 na trh. Slovní spojení „iPhone pět“ totiž funguje jako výkřik „experimentá!“ z Harryho Pottera – jakmile jej uslyší milovníci jablkových telefonů, jsou ochotní udělat téměř cokoliv. Třeba bivakovat před obchody.

Nabušený mazel do kapsy

Snad žádný jiný telefon nevzbouzí tolik vášní jako iPhone. Když v lednu 2007 Steve Jobs představil první verzi, byl pro něj mnohem víc než krabičkou na volání a psaní textovek – chtěl univerzální, bezchybně funkční a na pohled dokonalý technologický artefakt. Povedlo se mu to a pětka pokračuje v nastaveném kurzu – je rychlejší, lehčí, tenčí, s lepším displejem a delším životem baterie. Jednoduše řečeno, ta věcička má několikanásobně vyšší výkon než měly domácí počítače v devadesátých letech.

Když se v minulých letech řeklo „nový iPhone“ nedal se pohledem nový model odlišit od toho staršího. U pětky je to jasné – o půl palce větší displej s rozlišením 1136 x 640 pixelů má poměr stran 16 : 9, tedy stejný jako vaše LCD televize. Videa natočená širokoúhle tak konečně pokryjí celou obrazovku.

 

Fotíme skoro ve tmě

Apple obratně reaguje na rozmach mobilního fotografování a v pětce představuje osmimegapixelovou kameru s pěti čočkami se světelností 2,4 a hybridním infračerveným filtrem. V praxi to znamená, že telefon zvládne kvalitně vyfotit i nepříliš dobře nasvícenou scénu. V tomto směru dosahuje dokonce lepších výsledků než Samsung Galaxy III a samozřejmostí je zvýšení rozlišení videa a všeho, co s ním souvisí. Zadní kamera umí pracovat ve vysokém rozlišení 1080p a nabízí stabilizaci obrazu (to se velice hodí, když telefon držíte v ruce, která se klepe), přední kamera pak zvládne nižší, ale stále vysoké 720p (to je rozlišení řady her na Xbox 360 a PlayStation 3).

Rychlejší a hezčí hry

A vlastně – hry. To je další z věcí, které dělají současné chytré telefony tak atraktivní. Jak všichni víme, je pro hraní her zapotřebí pořádný hardware a Apple se při skládání iPhonu 5 nedržel u země. Čipové srdce telefonu má dvě jádra a jmenuje se Apple A6. Pro Apple ho vyrábí Samsung a je nastaveno na frekvenci 1,2 Ghz, což znamená ve spojení s novým tříjádrovým grafickým čipem PowerVR, který se používá se také v televizích Bravia anebo v PlayStation Vita, rychlé zpracování 2D i 3D grafiky a tím pádem mnohem rychlejší a hezčí hry. Rychlost čipů se projevuje i na kratší startovací době jednotlivých programů a ukládání fotek a videí.

Trable s baterkou

Chytré telefony jsou skvělé, na tom se zřejmě všichni shodneme. Jejich největší bolístkou je výdrž baterie – všechny ty procesy, internetové 3G připojení a hardware, který saje energii, zajišťují krátkodobou životnost. Při častém využívání vydrží někdy pouhý den a hned večer se musí najíst elektřiny v nabíječce. Proto se jim někdy říká „městské telefony“. iPhone 5 sice přichází s lepší baterií, ale výsledky rozhodně nikoho nezaujmou. Při používání 3G sítě vydrží něco kolem šesti hodin aktivního provozu (cca 12 hodin v běžném používání), na wifi deset hodin a v klidovém režimu 225 hodin.

Pakliže předchozí modely iPhonu nastavily standardy chytrých telefonů pro normální lidi, pak pětka v tradici svědomitě pokračuje. Kam to půjde dál? Všechny zmíněné parametry se budou určitě v příštích modelech vylepšovat, kromě baterie – to je oblast, na kterou by se inženýři měli zaměřit. Bez pořádného průlomu v mobilním napájení se totiž může stát, že brzy budeme muset mobily strkat do elektřiny každé dvě hodiny. Anebo nosit autobaterii v baťohu.

 

 

Úlet! Haló? Jsem jedno velké ucho...

Úlet! Haló? Jsem jedno velké ucho...

Kam se ztratil nový iPhone? Místo pětky přišla lepší čtyřka

Kam se ztratil nový iPhone? Místo pětky přišla lepší čtyřka

Úlet! Strč telefon do keramické roury a vyleze ti Megaphone

Úlet! Strč telefon do keramické roury a vyleze ti Megaphone

 

Články odjinud