Ohebné displeje: Elektronika jako z gumy

Ohebné displeje: Elektronika jako z gumy
Sdílej
 
Představte si mobil nebo tablet, který si smotáte do ruličky a strčíte do kapsy. Nebo televizi pružnou jako pohlednici. Taková zařízení začneme už brzy vídat v obchodech.

 

 

O displejích, které zmuchláte a strčíte si je do kapsy, se mluví už řadu let. Poprvé se na nich dokonce pracovalo už v roce 1974 v laboratořích Xerox. Zatím s nimi inženýři jen experimentovali a vymýšleli, jak je vyrobit ve velkém. Doba testů ale končí a ohebné displeje se v příštích letech chystají udělat velkou revoluci v digitální technologii.

Sklo vs. plast

Displeje, které dnes používáme, jsou nejčastěji buď LCD, nebo OLED. Oba mají dvě vrstvy skla, mezi nimiž jsou ukryté buď tekuté krystaly (v případě LCD), nebo organické světelné diody (OLED) a polarizátory pro lepší viditelnost. Ohebný displej nahrazuje dvě sklíčka čtyřmi vrstvami plastového filmu. Jaké to má výhody kromě toho, že ho můžete přehýbat? Oproti sklu je podstatně tenčí a lehčí. Zařízení, které nic neváží, nezabere moc místa a nepraskne po nárazu nebo v plném batohu, může být perfektní jako čtečka knih a časopisů nebo třeba jako elektronická mapa.

 

 

Ohni to! •  archiv výrobce

 

Ohebná budoucnost? Tablet bude vyjíždět z úzké krabičky

Ohebná budoucnost? Tablet bude vyjíždět z úzké krabičky

Nestálá kvalita

Displej chráněný plastovým filmem má i svoje slabiny. Sklo dokonale chrání citlivé vnitřní obvody před vlhkostí a znečištěním. Plast, zvlášť po nějakém čase ohýbání, ztrácí své těsnicí vlastnosti. Manipulace s jemnými obvody během chvíle používání způsobí třeba postupnou ztrátu kvality zobrazení a časté chyby. Dnešní inženýři ale tvrdí, že dokázali sestrojit displej, který zvládne bez poškození i každodenní ohýbání. Dá se ovšem předpokládat, že první generace bude spíš na zkoušku, a ty opravdu kvalitní se objeví až v té druhé.

Korejská škola

Korejská firma Samsung hodlá v příštím roce uvést do prodeje první smartphone s ohebným displejem. Telefon otevřete jako knihu a budete moci pracovat na dvakrát tak velké pracovní ploše. Nedávno Samsung dokonce představil první ohýbatelnou televizi. Stisknete tlačítko a obrazovka se prohne. Exkluzivní tývka ovšem přijde na více než dva miliony korun.

Nezahálí ani další významná korejská společnost LG. Podle posledních digitálních drbů by měla vyrábět ohebné displeje pro očekávané hodinky Apple iWatch. Zároveň (a to už není drb) představila displej, který je tenký jako papír a můžete ho smotat do ruličky. Do tří let by měl být v prodeji.

Apple zase experimentuje s tzv. haptickým displejem, který se dokáže vytvarovat podle vašich potřeb. V praxi to znamená, že třeba při psaní se vám na obrazovce objeví plastická tlačítka. Ať už soutěž v displeji budoucnosti dopadne jakkoliv, dnes je jasné, že půjde o jednu z největších změn, které nám digitální svět brzy přinese.

 

 

Inteligentní asfalt: Revoluce v automobilové dopravě

Inteligentní asfalt: Revoluce v automobilové dopravě

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Chytré hodinky: Digitální trend letošního roku

Chytré hodinky: Digitální trend letošního roku

 

Články odjinud