Biopočítač využívá DNA a enzymy

Sdílej
 
Před rokem představili vědci z izraelského Weizmannova vědeckého institutu programovatelný molekulární počítač založený na enzymech a molekulách DNA, namísto křemíkových čipů. Nejnovějšímu modelu tohoto přístroje poskytuje DNA také energii. Tento biopočítač je schopen provést 330 biliónů operací za sekundu, což je v řádově 100 000krát více než zvládnou nejrychlejší PC současnosti.

Považujme DNA za software a enzymy za hardware a dejme tyto dva komponenty dohromady ve zkumavce. Způsob, jakým probíhají mezi oběma chemické reakce dovoluje provádět jednoduché operace jako vedlejší produkt těchto interakcí. Vědci určují chování DNA prostřednictvím změn v jejích molekulách. Laickému pozorovateli připadá DNA počítač jako čirá tekutina ve zkumavce, neexistuje žádná mechanická část. K zobrazení výsledků je používaná technologie, která umožňuje vědcům sledovat délku výsledné molekuly DNA. Jakmile spojíte tento "software" a "hardware" reakce probíhá automaticky bez jakýchkoliv zásahů.

V současnosti může DNA počítač provádět pouze základní operace a nemá žádné praktické využití. Počítač je schopen odpovědět na otázky pouze ano nebo ne. V jeho silách není např. opravit špatně napsané slovo. Pokud se zaměříme na rychlost a velikost, potom DNA počítače jednoznačně porážejí konvenční PC. Vědci se v současnosti shodují, že výrazné zmenšení křemíkových čipů již není možné. Pro srovnání, molekuly DNA jsou schopné v kubickém centimetru uchovat informace rovnající se biliónu CD. Lžíce DNA počítače obsahuje ve skutečnosti 15 000 biliónů počítačů a je milionkrát energetický efektivnější než současná PC.

Dalším rozdílem je samotné provádění operací. PC provádějí jedinou kalkulaci velmi rychle, řetězce DNA zvládnou vypracovat miliardy odpovědí najednou, to činí s DNA počítačů vhodné kandidáty na řešení velmi složitých komplexních problémů. Podle některých vědců je možné, že v budou existovat hybridní počítače s klasickými čipy a DNA ko-procesory.

 

Články odjinud