Dosažen další pokrok v teleportaci

Sdílej
 
Mezinárodnímu týmu vědců z Australské národní univerzity v Canbeře se jako prvnímu podařilo teleportovat vysokofrekvenční zvukový záznam. Po úspěšné teleportaci laserového paprsku, o které jsme psali zhruba před dvěma lety, je to další krok kupředu v této technologii, jenž toto vědecké pracoviště učinilo.

Australsko-kanadský tým vědců z Australské národní univerzity v Canbeře zveřejnil studii, v níž shrnuje své pokusy o teleportaci. Po té, co se před dvěma lety podařilo na stejné vědecké půdě teleportovat laserový paprsek, dokázali vědci pod vedením Andrew Lanceho a Thomase Symula to samé s vysokofrekvenčním zvukem. Je to další krok kupředu, protože se jedná o mnohem složitější strukturu než jakou je laserový paprsek použitý v předchozím experimentu.

Teleportace je definována jako produkce, rozložení a opětovná úspěšná rekonstrukce signálu, v tomto případě vysokofrekvenčního zvuku třem účastníkům. Vše se odehrává v rovině kvantové fyziky. Teleportace lidí, jak ji známe například ze seriálu Star Trek, je pořád ještě čirou vědeckou fantazií, zanedlouho by však mohla být využita například v telekomunikacích nebo bankovnictví, kde je otázka bezpečnosti přenosu informací velmi aktuální.

Informace se nejprve rozloží a ve zlomku vteřiny se znovu složí do původní podoby na jiném místě. Pokud se je někdo pokusí před "doručením" třeba jenom zkontrolovat, přenos se přeruší. Přenáší se totiž vlastnosti kvantových stavů a dle zákonů kvantové fyziky už jen zjišťování těchto vlastností tyto stavy narušuje.

 

Články odjinud