Google nabízí pohled na Severní Ameriku ze satelitu

Sdílej
 
Dominantní internetový vyhledávač Google spustil po gigabytovém Gmailu další zajímavou službu – k mapě, kterou nabízí již delší dobu, přidal satelitní snímky, které se zatím pouze nad územím Severní Ameriky dají mnohonásobně přiblížit. Uživatel si tak doslova může „nazoomovat“ na střechu vlastního domu.

Vyhledávač Google spustil již před delší dobou mapu světa na adrese maps.google.com. Nyní tuto službu opět vylepšil a přidal satelitní snímky, které se dají mnohonásobně přiblížit. Zapnout je můžete na úvodní straně pod odkazem Satellite v pravém horním rohu.


Foto
Mapa pokrývá celou zeměkouli, ale s odlišnou úrovní detailu, a tak se zatím detailních záběrů dočkáte jen na území Severní Ameriky. Podobnou službu nabízely v Americe i další firmy, jejich služby však byly placené a Google jako první nabízí detailní satelitní snímky zdarma.

V roce 2004 totiž odkoupil Google technologii Keyhole, která nabízí přístup do databáze satelitních a leteckých fotografií, kterou tvoří více než 12 TB dat.

Objevili se i hlasy, že podobná služba může narušit soukromí či bezpečnost, Google argumentuje tím, že nabízené snímky jsou několik let staré a nemohou být zneužity. Také úroveň detailů je mnohem nižší, než jakou disponují vojenské špionážní družice.

Zda se nabídka rozšíří o satelitní snímky i jiných kontinentů zatím není jasné, dá se však předpokládat, že Google opět něčím překvapí.

 

Články odjinud