První satelit systému Galileo už obíhá Zemi

První satelit systému Galileo už obíhá Zemi
Sdílej
 
Koncem prosince byla do vesmíru vypuštěna první družice evropského navigační systému Galileo, který by se do 5 let měl stát konkurentem amerického GPS.

Na vojenskou i civilní satelitní navigace má dosud monopol americký globální poziční systém, známý pod zkratkou GPS. Proto se rozhodla Evropská unie vytvořit svůj vlastní systém, který bude určen výhradně na civilní účely.

Právě vypuštěný satelit bude zatím sloužit pouze k testování, v blízké době ho však na oběžné dráze doplní další družice a do několika let bude celý systém tvořen třiceti satelity.


Galileo by mělo být přesnější než konkurenční GPS – dokáže poskytnout souřadnice s přesností na jeden metr, signál by také neměl vypadávat nebo být zkreslen.

Centrála Galilea vznikne ve francouzském Toulouse a další kontrolní stanoviště budou vybudována v Německu, Itálii a Španělsku. Plně v provozu bude Galileo za pět let, od roku 2008 by na trhu měly být první přijímače. Jejich majitelé budou nejspíš moci přepínat i na signály GPS, na čemž se Evropa s USA nakonec dohodla.

 

Články odjinud