Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou

Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou
Sdílej
 
Dlouhouchý králičí samuraj se dostal do víru boje o meč bohů. Stránky komiksu Usagi Yojimbo: Ostří trav II protíná řinčení katan a vrhacích hvězdic!

Nález stovky let ztraceného bájného meče Ostří trav uvedl do pohybu tragické události. Po meči prahne kdekdo: od stoupenců obnovení císařské moci až po znepřátelené klany nindžů. Jediný způsob, jak zabránit občanské válce, je ukrýt meč na posvátném místě. Tento úkol na sebe bere ronin (neboli samuraj bez pána) Usagi a jeho přátelé lovec odměn Gen a opat Sanshobo. Cesta do svatyně Atsuta však bude dlouhá a krvavá.

Již patnáctá kniha Usagiho dobrodružství nabízí propracovaný příběh plný napětí a zvratů a ty nejoblíbenější postavy série. Kromě už zmíněných nechybí ani sympatická Chizu, která je vůdkyní klanu nindžů. Američan japonského původu Stan Sakai je prostě na samurajské příběhy machr. Umí propojit akci se smutnou poezií všedního dne tak jako ve scéně věnované vůní horských borovic. A nevyhýbá se ani humoru, slovní přestřelky Usagiho a Gena stojí vážně za to.

Rozhodně přitom nevadí, že jeho hrdinové mají zvířecí podobu. Kresba tím získává na zajímavosti a lépe vystihuje pocity i silné vášně. Díky tomu nehrozí, že by se Usagi zvrhl v pouhou zábavu. I když zábavným čtením komiks Ostří trav II určitě je! Nechybí v něm ale také tragické momenty, osudová rozhodnutí a těžké oběti. Prostě pořádné čtení.

Nevadí ani to, že je kresba černobílá. Naopak. Vyniká tak čistota linií, úcta k detailu a Sakaiova schopnost zobrazit pohyb, boj, ale i hrozivý klid smrti. Komiksy o Usagim jsou nádhernou ukázkou, že v jednoduchosti je síla. Především jsou to však silné příběhy, nad kterými budete zadržovat dech napětím a možná ztratíte i slzu dojetí. Schválně: Kdo z vás po dočtení nehlesne: „Abayo, ronine?“

 

+ Momentálně ty nejlepší samurajské příběhy v Čechách. Tragické i napínavé, akční i zábavné.
- Na dalšího Usagiho si pěkně počkáme, protože vyjde až po Vánocích…


Stan Sakai: Usagi Yojimbo: Ostří trav II - Pouť ke svatyni Atsuta
Crew, Praha 2011, 175 stran, 229 Kč

 

Recenze: Letopisy rytířů Jedi

Recenze: Letopisy rytířů Jedi

Gossip Girl se ocitá v pekle. Je tam horko

Gossip Girl se ocitá v pekle. Je tam horko

 

Články odjinud