Skákající fazole: Zázrak přírody

Skákající fazole: Zázrak přírody
Sdílej
 
V abíčku 24/2011 dostáváte jako dárek dvě čarovné fazole. Když si je položíte na ruku, hýbou se jako živé. Tentokrát vám možná přinesou i výhru.

Říkáte si, kdo asi přišel na to vymyslet skákající fazoli? Proč ne třeba skákající soudečky nebo oříšky? Důvod to má prostý. Ony totiž skákající fazole skutečně existují. Najdete je na severu Mexika v poměrně malé horské oblasti, kde roste keř Sebastiana pavoniana. Jeho semena, která vypadají jako menší hnědé fazole, skutečně skáčou a převalují se.

Samozřejmě, že neskáčou sami od sebe, ale protože v nich žije tvoreček, který s nimi pohybuje. Jedná se o housenku motýlka obaleče. „Červík z fazole“ je tedy příbuzný například našim „červům“ z jablek.

Příběh skákající fazole

Podivuhodný příběh skákající fazole začíná na jaře, když na květy keřů usedají samičky můrek a kladou do nich vajíčka. Když pak vznikne z květu plod je už v něm pevně uzavřená malá housenka. Ta postupně požírá jeho vnitřek. Červík žije ve „fazolce“ půl roku a poté, když celé semínko vyžral, vykouše si zevnitř jakási dvířka. Udělá to ale tak šikovně, že z venčí nelze nic poznat. Pak se zakuklí. Příští jaro se pak vylíhne šedostříbrný motýlek, který vyrazí připravená dvířka. Během několika dní se spáří a samičky vyhledají nové květy pro svá vajíčka.

Už to samo o sobě je zajímavé, ale nejzvláštnější je přizpůsobení tohoto obaleče tvrdým podmínkám mexických hor. Zralé „fazoli“ totiž hrozí, že se na tropickém slunci rozpálí a červík uvnitř zemře teplem. Proto, když se její domeček začne na slunci přehřívat, snaží se larva i s fazolkou dostat někam do stínu. Prudce mrskne tělem a semínko se překulí. To dělá tak dlouho, dokud nezapadne do nějaké stinné štěrbinky v zemi.

Když takovou „fazoli s červíkem“ dáte na dlaň, zvířátko uvnitř ucítí teplo vaší ruky, a začne sebou mrskat. Fazole se vám pak po dlani rozkutálí.

Oblíbená hračka

Místní lidé považují tyto skákající fazole za jeden z divů světa a prodávají je jako léčebnou pomůcku i hračku. Dokonce je i vyvážejí do ciziny.

Tato přírodní zajímavost inspirovala i výrobce zábavných předmětů, první plastové „skákající fazole“ se objevily už v roce 1960. Od té doby vzniklo několik sérií těchto hraček, které často slouží sběratelům.

 

Video se připravuje ...

Rampička na fazole • Zdroj: redakce

 

30 obřích sršňů krutě zmasakruje 30 000 včel. Mája nemá nejmenší šanci

30 obřích sršňů krutě zmasakruje 30 000 včel. Mája nemá nejmenší šanci

Google zase slaví. Mrkněte na nejlépe "načmáraná" loga roku 2011

Google zase slaví. Mrkněte na nejlépe "načmáraná" loga roku 2011

Klíčová slova:
fazolove, skakajici
 

Články odjinud