Vychytávka: Peníze ve škole a kurzy přežití ve finanční džungli

Vychytávka: Peníze ve škole a kurzy přežití ve finanční džungli
Sdílej
 
Chemie, zemák a pak ještě finanční gramotnost. Takhle by mohl vypadat váš nový rozvrh.

 

Na co šetřit? Soukromý kino sál v podobě Batmanovy jeskyně

Na co šetřit? Soukromý kino sál v podobě Batmanovy jeskyně

 

Vyjít s penězi je docela věda, to ostatně zná každý, kdo hrál nějakou strategii. Všimly si toho i školy, a tak čím dál častěji zavádějí hodiny finanční gramotnosti. Možná se vám teď protahují obličeje. Ráno počítat v matice zlomky a odpoledne peníze. A učit se, jak s nimi hospodařit. Co takhle si prostě zahrát po škole Starcraft – tam je to všechno najednou! Nemusíte se však bát. Kurzy finanční gramotnosti jsou interaktivní, pestré a na rozdíl od mnoha jiných předmětů vás opravdu připraví na to, s čím se budete muset v životě brzy potýkat.

Jak to funguje

Výuka probíhá v rámci projektu Rozumíme penězům. Ten vznikl za podpory významné nadnárodní banky a už několik let připravuje na školách kurzy, které studentům přiblíží zásady správného hospodaření. Je skutečně potřeba přidávat do rozvrhu takové hodiny? Zdá se, že ano. Peníze se dotýkají nás všech a nelze nad nimi jen mávnout rukou. Zároveň je dnešní svět plný všemožných nabídek, produktů a služeb, které se týkají financí, a je stále obtížnější se v nich vyznat. Několik úvodních lekcí ve škole může ukázat, jak tyto systémy fungují, jak s nimi počítat a jak se v nich neztratit. Zkrátka až si půjdete vyřídit kartu, aby vám mohla chodit výplata z brigády, abyste nevyšli z banky ne s jednou, nýbrž s pěti kartami a k tomu připojištěním proti napadení vzteklým mývalem. Finanční gramotnost vás taky naučí, jak rozpočítat peníze na výlety, kolik stojí bydlení, na co je třeba myslet třeba při nakupování auta nebo jak si půjčit tak, abyste pak neskončili s plechovkou na krku před hlavním nádražím. A to může přijít vhod.

Dnes se naučíme, jak to roztočit

Lekce jsou rozděleny podle úkolů, se kterými se ve světě peněz můžete setkat. Postupně se probírá, jak si sestavit osobní rozpočet, jak investovat uspořené peníze, na co si dát pozor při podepisování smlouvy a tak dál. Důraz se přitom klade zejména na praktičnost. Předmět by vás neměl zahltit čísly a jmény k zapamatování, ale objasnit poněkud spletitý a úmorný svět financí. Hodiny jsou postaveny na diskuzi, hře a vlastních nápadech. Postavíte se tak třeba do role otce od rodiny moudře dělícího rozpočet mezi ženu, děti a plzeňské pivo nebo zamilovaného páru, který musí konfrontovat svoji lásku se sháněním peněz na hypotéku. Ehm, takhle to nezní moc romanticky – kdo však říkal, že svět peněz bude právě takový? Ale i proto může být finanční gramotnost zajímavou hodinou, jež dokáže bez vytáček přiblížit, jak si vypěstovat k penězům zdravý vztah.

Konec prázdné teorie

Jak známo, dobrý učitel dokáže i nejnudnější předmět proměnit ve snesitelný, a naopak. U finanční gramotnosti to platí dvojnásob. Zasedne-li za katedru nějaký protiva, můžete rovnou žhavit Angry Birds na mobilu. Jestli ale budete mít štěstí, bude to stát za to. Hodiny finanční gramotnosti se v posledních letech objevují čím dál častěji, v současnosti je vyučuje přes osmdesát škol. Je tedy možné, že je na začátku roku objevíte v novém rozvrhu i vy. Strach z toho mít nemusíte. Ačkoli název zní jako námět pro horor ze školních lavic, samotné hodiny můžou být tím nejlepším, co vás v novém školním roce potká. Čísla na vašem kontě totiž nikdy nenabudou takové obludné podoby, v jaké vám je představí vaše matikářka.

 

Rozumíte penězům?

 

Jaký je nejběžnější typ karty, kterou dostanete k bankovnímu účtu?

1. Kreditní

2. Debetní

3. Předplacená karta

 

K čemu slouží složenka?

1. K převodu peněz na bankovní účet v hotovosti

2. K výpočtu úroků při půjčce

3. Jako příslib k zaplacení finančního závazku

 

Co si musíte pamatovat pro výběr z bankomatu?

1. PIN kód

2. Číslo karty

3. Číslo účtu

 

Správné odpovědi:

1. Nejběžnější je debetní karta, která umožňuje platit penězi z účtu. Kreditní slouží k nákupu na úvěr a předplacená jako elektronická peněženka, podobně jako karta do mobilního telefonu.

2. Složenka je formulář, kterým můžeme převádět hotovost na účet. Často se používá u běžných poplatků, jako je elektřina, plyn nebo internet. Formulář, kterým se upisujete k zaplacení závazku, se nazývá směnka a k výpočtu úroků při půjčce budete potřebovat jenom kalkulačku a pevné nervy.

3. Stejně jako při zapnutí mobilu se vás i bankomat nejprve zeptá na PIN. Číslo účtu budete potřebovat při vyplňování složenky a číslo karty při platbě po internetu.

 

Do japonského robota se vleze člověk!

Do japonského robota se vleze člověk!

Hračka nebo umělecké dílo? Černá vdova jako živá!

Hračka nebo umělecké dílo? Černá vdova jako živá!

To chci! Nejlepší kostýmy. Staňte se Transformers

To chci! Nejlepší kostýmy. Staňte se Transformers

 

Klíčová slova:
penize, vzdelani
 

Články odjinud