Facebook je mrtvej! Nové trendy v sociálních sítích

Facebook je mrtvej! Nové trendy v sociálních sítích
Sdílej
 
Možná vás to šokuje, ale je to tak. Sociální sítě se proměňují a mluví se o tom, že i Facebook má to nejlepší za sebou. Jak je to možné a na co zaměřit pozornost?

 

 

Facebook letos oslavil deset let. Za tu dobu stihl přitáhnout více než 1,2 miliardy uživatelů. Tak jak můžeme říct, že je po něm? Ukazují to nejnovější průzkumy. Vědci z Princetonské univerzity dokonce přirovnávají jeho rozmach ke celosvětové epidemii. Tvrdí, že myšlenky se na internetu se chovají podobně jako infekce. Nejprve se šíří závratnou rychlostí a pak zase rychle zmizí.

Pohřbená MySpace

Trendy na sociální síti lze dokonce studovat pomocí modelů, které používají lékařští výzkumníci při šíření nemocí. Jeden takový model použili a vyšlo jim, že do roku 2017 přijde Facebook až o 80 procent uživatelů. Jako příklad z minulosti uvádí síť MySpace, která se poté, co dosáhla vrcholné návštěvnosti, začala rychle propadat a během tří let na ní skoro nikdo nezůstal. Všichni přešli na Facebook.

Zmizí Facebook jako mor?

Ve skutečnosti to asi nebude tak horké. Síť má v současnosti tolik uživatelů, že není ani možné, že by hned skončila. Ve společenských vědách existuje termín „kritické množství“. Označuje okamžik, kdy společnost přijme nějaký nový prvek (myšlenku, vynález) do té míry, že se stane její přirozenou součástí. V případě Facebooku někteří odborníci říkají, že s takovým množstvím uživatelů už tuto hranici překročil, a že ačkoli už třeba neporoste, rozhodně jen tak nezmizí. A mají pravdu v tom, že účet na Facebooku bereme jako samozřejmost, a překvapí nás, když ho někdo nemá.

Stárnoucí obr

Nechme se překvapit, jak to nakonec s největší sociální sítí dopadne. Ať už ho čeká konec, nebo ne, jedno je jisté - pro čím dál více mladých uživatelů už prostě přestává být cool. Podle nejnovějšího amerického průzkumu ho v poslední době ve velkém opouští teenageři i mladí dospělí. Zato prudce stoupá jeho popularita u lidí nad 55 let. Mladí si často nechávají své účty jen proto, aby byli v kontaktu s rodinou nebo učiteli. Zatím je to vidět hlavně ve Spojených státech - u nás ještě starší generace Facebook tolik nevyužívá. Ovšem jako u všech digitálních trendů můžeme předpokládat, že se i tento brzy přehoupne přes oceán až k nám.

Co nás čeká?

Jiný průzkum, který proběhl mezi evropskými teenagery, ukázal stejný trend jako v Americe. Přestože všichni uznávají, že Facebook je technická propracovaná a přehledná síť s širokými možnostmi, víc je to táhne k jednodušším službám. Nejvíc teenagerů přetáhl Twitter, Snapchat a WhatsApp (pokud je neznáte, najdete o nich informace dále v článku). Na Snapchatu se baví s přáteli, na WhatsApp mají širší známosti a na Twitteru publikují komentáře, které slouží veřejnosti. Výhodou tohoto přístupu je, že si můžete nakombinovat přesně ty sítě, které vás baví. Stejně jako si obléknete zrovna to, co se vám líbí, tak i svoji online existenci si postavíte po svém tak, aby vám perfektně sedla. A když obrátíte list, najdete výběr těch nejnadějnějších mladých sociálních sítí podle ábíčka!

 

 

Milníky v sociálních sítích

1996 - Program ICQ, který umožňuje chat a zveřejňování statusů

1999 - Služba Blogger a první blogy

2004 - Vznik Facebooku

2006 - Vznik Twitteru

2009 - Na Facebooku se objevuje lajkovací palec

2012 - Facebook hlásí miliardu uživatelů, Twitter 500 milionů

 

 

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

S tabletem do školy: Nejlepší aplikace pro všechny platformy

10 tlačítek, které by na Facebooku neměla chybět

10 tlačítek, které by na Facebooku neměla chybět

Klíčová slova:
facebook, socialni
 

Články odjinud