Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem
Sdílej
 
Lajkujete rádi na Facebooku? Divili byste se, co na sebe prozrazujete. Program podle nich dokáže odhalit, co jste zač, co si myslíte a co máte za lubem.

 

Co říkají lajky o vaší povaze?

Co říkají lajky o vaší povaze?

 

 

Lajkování je na Facebooku něco jako oblečení, které na sebe navlékáte. Podpoříte svoje oblíbené hudební skupiny, filmy, blogy nebo lidi, kteří vidí nějakou věc podobně jako vy. Zároveň tak ukážete svým kamarádům, co máte rádi a čemu se věnujete. Jenže tyhle lajky nejsou tak nevinné, jak se zatím zdály být. Když je rozebere kvalitní program na profilování osobnosti, dokáže toho o vás zjistit víc, než toho možná ví i vaši nejbližší.

Digitální psycholog

Takový program navrhli vědci z Univerzity v Cambridge. Spustili rozsáhlý výzkumný projekt, aby zjistili, co všechno se dá z facebookových lajků vyčíst. Zúčastnilo se ho osmapadesát tisíc dobrovolníků a výsledek byl ohromující. Program dokázal s vysokou pravděpodobností určit obrovské množství osobních dat. A to nejen těch základních, jako je věk nebo národnost, ale i detailní informace o vaší povaze – například jestli jste extrovert či zda se rozhodujete spíš citem nebo rozumem.

Hranolky a motorkáři

Účastníci výzkumu poskytli týmu vědců svoje lajky společně s podrobným osobním dotazníkem. Vědci pak lajky a osobní preference pomocí programu srovnali a zjistili, že lajky jsou v mnoha případech spojené s určitou psychickou vlastností. Třeba lidé s vysokou inteligencí měli v oblíbených stránky jako Věda nebo chytře vtipnou americkou talk show Colbert Report. Nízká inteligence byla naopak provázaná například s oblibou značky Harley Davidson (motorkáři promiňte, tak hovoří věda). Zdá se to docela logické. Ne všechny výsledky jsou ale tak zřejmé. Jako ukazatel vysokého IQ se totiž ukázaly být například i vlnité hranolky. Jaká je spojitost mezi mozkovými závity a křivkami hranolků, těžko říct. Nicméně z desítek či dokonce stovek lajků, které máte na svém facebookovém profilu, se už dá sestavit slušný psychologický profil.

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

10 tlačítek, které by na Facebooku neměla chybět

10 tlačítek, které by na Facebooku neměla chybět

Orákulum pro každého

Nejúspěšnější je program v určování pohlaví. Dokáže ho trefit na devadesát pět procent. To není příliš nečekané, vždyť kolik znáte třeba holek, které zvednou palec pro fotbalový tým – a kolik naopak znáte kluků, co se pochlubí svými oblíbenými herci? Překvapí ale to, jak dobré oko má program na rafinované aspekty naší povahy. Jestli jste svědomití při práci, nebojíte se otevřeně mluvit o tom, co si myslíte, nebo jestli kouříte. Všechny tyto vlastnosti program trefil ve více než sedmdesáti procentech případů. Dále dokáže určit třeba to, jestli máte partnera, jaké je vaše politické přesvědčení a k jakému náboženství se hlásíte. A teď si vezměte, že Facebook v základním nastavení lajky veřejně zpřístupňuje, takže naprostou většinu uživatelů lze takto zmapovat. Často se snažíme chránit svoje soukromá data, a přitom nevědomky nabízíme svůj podrobný životní a psychický profil každému, kdo se podívá a bude vědět, jak na to.

Skrýt se, nebo pochlubit?

Lajky opravdu fungují jako digitální oblečení. Stačí, aby se na ně podíval někdo, kdo rozumí specifickému lajkovacímu stylu a hned vás dokáže odhadnout stejně tak dobře, jako kdyby vás viděl třeba v tričku s rockovou kapelou, v hiphopové kšiltovce nebo sportovní teplákovce. Tak až příště budete zaškrtávat palec vzhůru, rozmyslete si, zda by nebylo lepší se pro jednou ztratit se v davu.

 

To se vám líbí? •  Lukáš Fibrich

 

Zkuste si sami, co na vás lajky prozradí

Pokud vám přijde, že to celé zní jako za vlasy přitažená konspirační teorie, můžete si sami vyzkoušet, zda bude odhad vaší osobnosti podle profilu odpovídat. Nemusíte se registrovat nebo odpovídat na jakékoli otázky. Stačí se přihlásit na svůj účet na Facebooku a program www.youarewhatyoulike.com vám sám podle lajků řekne, co si o vás myslí. My jsme to vyzkoušeli – a musíme říct, že byl pravdě nebezpečně blízko. Zkuste a uvidíte, co řeknou lajky o vaší povaze.

 

 

Hudba současnosti: Online svět se řítí do oblak!

Hudba současnosti: Online svět se řítí do oblak!

Google šmíruje na dně mořském

Google šmíruje na dně mořském

Internetovým miliardářem snadno a rychle

Internetovým miliardářem snadno a rychle

Klíčová slova:
vychytavka, internet, facebook
 

Články odjinud