Největší jizvy na tváři Země

Největší jizvy na tváři Země
Sdílej
 
Kaňon Bingham je největší povrchový důl na světě, ale na mnoha místech na Zemi má své následovníky, kteří si s ním nijak nezadají. Jak hluboké a široké jsou největší jizvy na tváři země jako povrchový zlatý důl Grasberg, diamantový důl Ekati nebo hořící jáma Darvaza v Turkmenistánu přezdívaná Brána do pekla?

Důl Bingham Canyon

V největším povrchovém dolu na světě se netěží zlato ani diamanty, ale měď. Důl Bingham Canyon se nachází v okrese Salt Lake County v americkém státě Utah, nedaleko centra města Salt Lake City. Od roku 1966 je uveden na seznamu historických pamětihodností Spojených států amerických.

Diamantový důl Mirnyj

Diamantový důl Mirnyj v Rusku je zároveň největším diamantovým dolem na světě. Má 1,2 km v průměru a je 525 m hluboký. Mezi největší na světě patří i trucky, které v lomu pracují, jsou téměř 13,36 m dlouhé, 7,78 cm čioké a 6,65 cm vysoké. V lomové stěně se ale, jak je patrné z obrázku, kde je truck zakroužkovaný, zcela ztrácejí.

Diamantový důl Udačnaja

Diamantový důl Udačnaja v Rusku leží ve stejné oblasti jako Mirnyj a byl objeven jen pár dní po něm. V současné době je 600 m hluboký. Protože leží těsně pod polárním kruhem, těžba v něm probíhá především v létě.

Důl Escondida

Důl Escondida v Chile je v podstatě jakési „dvojlomí“ propojená dvojice povrchových dolů, v nichž se těží především měďnaté rudy. Přestože byl otevřen teprve v roce 1990, objemem těžby už předběhl sesterský důl Chuquicamata ležící o necelých 200 km severněji.

Důl Chuquicamata

Důl Chuquicamata v Chile patřil donedávna se svou délkou 4,3 km, šířkou 3 km a hloubkou přes 850 m k největším měděným dolům na světě, v posledních letech ho ale předběhl důl Escondida. Také zde je hlavní těženou surovinou měď.

Zlatý důl Grasberg

Grasberg v indonéské části Nové Guiney je největší povrchový zlatý důl na světě a třetí největší důl, kde se těží měď. Byl otevřen v roce 1973 a dnes je 480 m hluboký a 1,2 km široký.

Diamantový důl Ekati

Diamantový důl Ekati v Kanadě leží jen 20 km od severního polárního kruhu, po celou zimu je proto zamrzlý. Byl otevřen v roce 1998 a v současné době již má téměř kilometr v průměru a je 370 m hluboký.

Diamantový důl Diavik

Jen o málo menší diamantový důl Diavik leží také na severu Kanady. Nachází se na ostrově v jezeře Gras a v průběhu léta je dostupný pouze letecky. Pouze v zimě, kdy jezero zamrzne, je možné k dolu dojet i automobily.

Největší diamantový důl Big Hole

Snad nejslavnějším diamantovým dolem na světě je tzv. Velká díra – Big Hole v jižní Africe u města Kimberly. Od roku 1914 se zde netěží a důl se stal turistickou atrakcí. Je široký 463 m a jeho původní hloubka byla 240 m. V současnosti je jeho dno zatopené, takže k hladině zbývá „jen“ 175 m.

Zlatý důl Kargoorlie



Zlatý důl Kargoorlie v západní Austrálii je 3,5 km dlouhý, 1,5 km široký a 360 m hluboký. Původně šlo o hlubinnou těžbu v podzemních šachtách, ale v roce 1989 byly povrchové vrstvy dolu odstřeleny, čímž vznikl největší povrchový důl v Austrálii.

Co říkáte na tyhle největší jizvy na tváři země? Zavrtaly se hluboko, co? Ale to není všechno, níže najdete ještě tři zajámavosti navíc.

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Hořící jáma Darvaza

Hořící jáma Darvaza v Turkmenistánu byla objevena geology v roce 1971. Jde o obrovské úložiště zemního plynu v podzemní jeskyni, jejíž strop se propadl. Aby plyn neunikal do okolí, geologové ho zapálili a od té doby hoří dodnes. Jáma je přibližně 60 m široká a 20 m hluboká.

Velká modrá jáma

Velká modrá jáma (Great Blue Hole) při pobřeží Belize je v podstatě podmořská propast ve vápencovém útesu. Propast má téměř dokonalý kruhový tvar o průměru 305 m a je 123 m hluboká.

Studna Chand Baory

Studna Chand Baory v indickém státě Radžasthán je pozoruhodné dílo pocházející s 9. Století. K vodě vede 3500 strmých schodů rozdělených do 13 pater a její hloubka je 30 m. 

V Rusku se znovu otevřela/propadla gigantická brána do pekla

V Rusku se znovu otevřela/propadla gigantická brána do pekla

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Hranická propast: 404 metrů pod hladinou

Svědci dávných katastrof: 6 největších kráterů na Zemi

Svědci dávných katastrof: 6 největších kráterů na Zemi

 

Články odjinud