Snímky největšího měsíce Sluneční soustavy

Snímky největšího měsíce Sluneční soustavy
Sdílej
 
Sonda Juno si dala rande s největším měsícem ve Sluneční soustavě. Ganymedes je jedním z takzvaných Galileových měsíců Jupiteru. Sonda okolo něj prolétla ve vzdálenosti 1000 km a pořídila po 20 letech nové snímky.

 

Čtyři největší měsíce Jupiteru uvidíte už v menším dalekohledu jako malé tečky, které obíhají okolo většího kotoučku planety. Největším měsícem Jupiteru, ale i celé Sluneční soustavy, je Ganymedes. Jeho průměr je 5 268 km. Pro srovnání: Náš Měsíc nemá ani 3500 kilometrů.

Vesmírné výpravy

V 70. letech prolétly okolo Jupiteru a jeho měsíců sondy Voyager a Pioneer, které přinesly první podrobnější snímky Jupiterových měsíců a to včetně Ganymedese. Nejvíce informací však získala sonda Galileo, která Jupiter zkoumala do roku 2003. Okolo Ganymedu prolétla v letech 1996 až 2000 celkem šestkrát.

Juno zdraví Jupiter: Sonda konečně dorazila k páté planetě

Juno zdraví Jupiter: Sonda konečně dorazila k páté planetě

Sonda Juno

V roce 2011 odstartovala vstříc Jupiteru sonda Juno. Jejím cílem je podrobný průzkum atmosféry planety, okolo které obíhá po velmi protáhlé dráze. Letos byla mise sondy prodloužena do roku 2025. Juno provede průlety kolem tří ze čtyř Galileových měsíců.

Jako první přišel na řadu Ganymedes. Sonda ho minula 7. června ve vzdálenosti jen 1038 km. Další bude Europa na konci roku 2022. Sonda se dostane k ledovému měsíci do vzdálenosti pouhých 320 kilometrů. To je mimochodem blíže, než okolo Země obíhá Mezinárodní vesmírná stanice.

Posledním cílem bude v roce 2024 měsíc Io, který je vulkanicky nejaktivnějším ve Sluneční soustavě. Juno okolo něj proletí hned dvakrát.

Kráter Tros na povrchu měsíce Ganymedes má průměr 94 km •  NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS

Co prozradí nové foto?

Vědci už zkoumají podrobné fotky povrchu Ganymedesu. Předpokládá se, že se hluboko pod povrchem měsíce může nacházet oceán tekuté vody. Životodárnou kapalinu udržuje v tekutém stavu „energie“, kterou měsíc získává díky slapovým silám nedalekého obřího Jupiteru.

Záběry a data ze sondy Juno pomohou také vědcům při přípravě další mise, která se zaměří přímo na průzkum měsíců Jupiteru. Evropská sonda JUICE by měla odstartovat v příštím roce. K prvnímu průletu kolem Ganymedu dojde v roce 2029.

Oceány ve vesmíru: Sluneční soustava plná vody

Oceány ve vesmíru: Sluneční soustava plná vody

Lander pro Ganymedes: Dobudeme největší měsíc?

Lander pro Ganymedes: Dobudeme největší měsíc?

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

 

Články odjinud