Sonda Galileo shoří příští týden v atmosféře Jupiteru

Sdílej
 
Kosmická sonda Galileo vesmírné agentury NASA slouží již více než 14 let. Jejím hlavním úkolem bylo monitorovat a zkoumat Jupiter, největší planetu naší sluneční soustavy a jeho čtrnáct měsíců. Nyní však již byl stanoven čas jejího konce – 21. září by měla podle plán shořet v atmosféře Jupiteru.

Americká sonda Galileo opustila Zemi v roce 1989 a cesta k Jupiteru ji trvala pět let. Fotografovala asteroidy, bouřlivá rudá místa na jeho povrchu a pak obrátila svou pozornost k obřím měsícům planety. Poskytla důkazy o tom, že tři z těchto měsíců - Kalisto, Europa a Ganymed - mohou mít oceány. To povzbudilo vědce k úvahám, že by slaná voda mohla skrývat život.

Foto
Foto
21. září však končí její služba. Vedení NASA rozhodlo, že v tento den vyšle více než tunovou sondu směrem k Jupiteru, aby v jeho atmosféře byla zničena tlakem a obrovskou teplotou. K tomuto kroku se agentura odhodlala proto, že hrozilo, že by se již ne příliš ovladatelné Galileo mohlo zřítit na měsíc Europa, který vědci považují za nejslibnější místo v naší sluneční soustavě, kde by mohl existovat život.
Sonda Galileo totiž nebyla před letem dezinfikována, protože nebyla určena k přistání na žádném vesmírném tělese, nyní však hrozilo, že by se mohla střetnout s Europou a přenést tam tak případné pozemské mikroby. To by pak mohly výrazně ohrozit budoucí pokusy o další zkoumání potencionálního života na Europě, kde jsou pro něj podle vědců ideální podmínky.

 

Články odjinud