Juno zdraví Jupiter: Sonda konečně dorazila k páté planetě

Juno zdraví Jupiter: Sonda konečně dorazila k páté planetě
Sdílej
 
Po více jak pěti letech přilétá sonda Juno k páté planetě sluneční soustavy. Podívá se na ní pěkně zblízka!

 

Před tím, než začnete číst, klikněte sem a poslouchejte. Tak to znělo před pár dny, když sonda Juno prolétala magnetosférou Jupiteru. Slyšíte tedy autentickou nahrávku složenou ze zvuků převedených ze spousty přístrojů na palubě. Ty jsou určené pro měření gravitačního a magnetického pole, ale také pro zkoumání atmosféry.

Dozvíme se tedy více o množství vody, o rozložení hornin v planetárním jádru a o rychlosti větrů. Juno bude navíc cíleně přelétávat nad planetárními póly, což zatím žádná jiná sonda neudělala.

Parkování u páté planety

Právě dnes, tedy 4. července 2016, bude Juno navedená na oběžnou dráhu Jupiteru. Nejprve  provede 35 minutový zášleh z motorů. Tím se zpomalí natolik, aby se zachytila na oběžnou dráhu. Po několika korekcích letu bude následujících dvacet měsíců planetu oblétávat ve výšce přibližně 5000 kilometrů nad oblaky. Ty pokrývají celou planetu. Jejich složení ze čpavku a hydrogensulfidu amonného je zajímavé, stejně jako fakt, že jsou neustále zmítané vichry a bouřemi. Právě ty vytvářejí pruhy a skvrny, které jsou viditelné ze Země, včetně velké rudé skvrny (jde o permanentní anticyklinální bouři, která je větší než planeta Země).

Jupiter a Juno

O výsledcích měření se budeme postupně dozvídat – a samozřejmě budeme obdivovat fotky, které Juno začne posílat. Po krátké době tak NASA slaví druhý úspěch se sondami. Není to tak dávno, co kolem Pluta proletěla sonda New Horizons, která data o trpasličí planetce stále posílá na Zemi. A jsou velmi zajímavá – objeveny byly třeba dvě sopky chrlící chladný materiál nebo ledové hory  plovoucí v moři dusíku. Už se těšíme, co Juno nahlásí o Jupiteru. Možná to bude hodně zajímavé, protože podle římské mytologie byla Juno manželkou boha Jupitera. Jen aby to shledání nebylo až moc bouřlivé!

Více o vesmíru najdete tady

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Jupiter: Největší planeta odhaluje tajemství

Náhodný objev: 12 nových měsíců

Náhodný objev: 12 nových měsíců

Jupiter vyrostl: Jak k tomu došlo?

Jupiter vyrostl: Jak k tomu došlo?

 

Články odjinud