Jsme ve vesmíru sami? Zprávy ze Země mimozemšťanům

Jsme ve vesmíru sami? Zprávy ze Země mimozemšťanům
Sdílej
 
Případným obyvatelům jiných světů jsme ze Země poslali už desítky vzkazů a dat. Zůstávají zatím bez odpovědi. Co všechno by se při jejich nálezu o nás mimozemšťané mohli dozvědět? A kam do vesmíru putují informace o naší planetě a životě na ní?  

 

První a nejslavnější vzkaz pro případné mimozemské civilizace odeslal v roce 1974 radioteleskop Arecibo v Portoriku. Zpráva byla vyslána pouze jednou a to směrem ke kulové hvězdokupě M13. Přestože se pohybuje rychlostí světla, což znamená asi 300 tisíc kilometrů za sekundu, cesta ji potrvá velmi dlouho. Ke svému cíli by měla dorazit v roce 26 974.

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských civilizací

Svět ve vesmíru

Zpráva obsahuje čísla jedna až deset, atomová čísla vodíku, uhlíku, dusíku, kyslíku a fosforu, které tvoří DNA. Dále pak mimo jiné vzorce chemických sloučenin, které tvoří nukleotidy DNA, grafickou postavu člověka, jeho průměrný rozměr i schéma Sluneční soustavy označující, ze které planety zpráva pochází.

Zprávy ze Země

O 25 let později byla do vesmíru vyslána zpráva, která vešla do historie jako Cosmic Call. Ivan Dutil a Stéphane Dumas vyvinuli matematický postup psaní vesmírných poselství, o kterém se předpokládá, že by měl být univerzální a tedy dobře čitelný pro případné mimozemské posluchače. Ve dvou sadách (Cosmic Call 1 a Cosmic Call 2) odletěly v letech 1999 a 2003 informace k vybraným hvězdám pomoci radioteleskopu RT-70 na Ukrajině.

Deska na sondách Voyager •  NASA

Pozdravy z celého světa

Alexander Zaitsev z Ruské akademie věd stojí hned za několika odeslanými poselstvími. V roce 2008 shromáždil pomoci sociální sítě Bebo zprávy od lidí z celého světa, včetně několika celebrit, a následně je odeslal radioteleskopem RT-70 na Ukrajině směrem k hvězdě Gliese 581, okolo které obíhá několik planet. Na jedné z planet by mohl být život. Jde o jednu z blízkých hvězd, takže vzkaz by tam měl dorazit v roce 2028. Případná odpověď pak dorazí o dvacet let později. 

Beatles i reklama ve vesmíru

Při příležitosti padesátého výročí založení NASA byla do vesmíru vyslána píseň Across the Universe od Beatles. Vzkaz byl odeslán 4. února 2008 pomocí jednoho ze tří radioteleskopů sítě Deep Space Network, která zajišťuje komunikaci s kosmickými sondami a družicemi. Cílem je hvězda Polárka, kam by měla píseň dorazit v roce 2439.

Ve stejný rok byla do vesmíru odeslána první reklama. Celých šest hodin vysílaly radioteleskopy reklamu na tortilla chipsy Doritos. Cílem byla hvězda 47 Ursae Majoris v souhvězdí Velké Medvědice

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských signálů

Jsme ve vesmíru sami? Hledání mimozemských signálů

SMS pro mimozemšťany

V roce 2009 proběhla kampaň australských astronomů s názvem „Pozdrav z planety Země“. Kterýkoliv uživatel internetu mohl napsat krátkou zprávu o maximálně 160 znacích. Sesbírané pozdravy byly zakódovány a odeslány radioteleskopem k exoplanetě Gliese 581 d, která je součástí již zmíněného blízkého planetárního systému.

Během kampaně bylo napsáno na 26 000 zpráv. Zapojili se také Češi a to dokonce v hojném počtu. Česká republika se počtem zpráv umístila na osmém místě ze všech zemí na světě. Vybrané vzkazy si můžete stále přečíst na webu projektu.

Na desce sondy Voyager jsou nahrávky obrázků, které zachycují lidstvo, zvířata nebo rostliny. •  NASA

Mozkové vlny v sondách

Vzkaz mimozemšťanům se nachází také na palubě některých sond. V roce 1977 odstartovaly do vesmíru dvě sondy Voyager, které prozkoumaly vnější planety Sluneční soustavy a poté zamířily ven z našeho planetárního systému. Ve srovnání s rychlostí světla se pohybují šnečím tempem. 

Na palubě obou sond je pozlacená měděná gramofonová deska. Za jejich zhotovením je především americký astronom Carl Sagan, který je mimochodem také autorem knižní předlohy slavného filmu Kontakt. 

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Na deskách jsou nahrávky obrázků, které zachycují lidstvo, naše poznatky, zvířata nebo rostliny. Kromě toho jsou na desce nahrávky hudby nebo nejrůznější přírodní zvuky. Zajímavou věcí je hodinová nahrávka mozkových vln Saganovy manželky, která při nahrávání myslela na řadu věcí od historie po zamilovanost. 

Přání z Česka

Na deskách uložených v sondách Voyager jsou také krátké vzkazy v 55 jazycích a to včetně češtiny. Krátkou větu v češtině namluvil fyzik Václav Kostroun, který v té době pracoval na Cornellově univerzitě.

Vzkaz zní „Milí přátelé, přejeme vám vše nejlepčí.“ Poslední slovo není překlep, pan profesor žil v USA, a tak jeho čeština nebyla nejlepší. Vzkaz si můžete přehrát na Wikipedii (tady).

Na webu NASA (tady)  pak naleznete aktuální pozici sond. Voyager 1 se na začátku roku 2021 nacházel 152 AU daleko, což znamená, že je 152krát dál od Země než Slunce. Signál z něj k nám letí 21 hodin. Jinými slovy: 44 let po startu uletěla sonda stejnou vzdálenost, jakou urazí světlo za méně než jeden den.

Plaketa na sondě Pioneer •  NASA

Najdou nás mimozemšťané?

Ještě před sondami Voyager odstartovaly v roce 1972, respektive 1973, kosmické sondy Pioneer, které také směřují ven ze Sluneční soustavy. Na sondách se nachází pozlacené hliníkové plakety o rozměrech asi 23 x 15 centimetrů. Jsou na nich informace o vlnové délce přechodu mezi dvěma stavy vodíku, která je 21 centimetrů. Nálezce si díky této „jednotce“ dokáže spočítat výšku muže a ženy.

Na plaketě je také pozice Země ve Sluneční soustavě a pozice Slunce v rámci Galaxie, která je definována vůči několika pulzarům – jedná se o pozůstatky po výbuchu supernovy, které velmi rychle rotují a vysílají přesné rádiové pulzy.

Na desce jsou zapsány délky pulzů jednotlivých pulzarů, které v průběhu času zpomalují, takže pokud nálezce desky porovná „aktuální“ pulzy s těmi na desce, dokáže určit i dobu, kdy byla sonda vyslána.

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Záhadný vzkaz z vesmíru: radiový signál Wow!

Pátrání pokračuje: Na stopě mimozemšťanům

Pátrání pokračuje: Na stopě mimozemšťanům

Jak uniknout zkáze? Přestěhujme Sluneční soustavu!

Jak uniknout zkáze? Přestěhujme Sluneční soustavu!

 

Články odjinud