Jak uniknout zkáze? Přestěhujme Sluneční soustavu!

Jak uniknout zkáze? Přestěhujme Sluneční soustavu!
Sdílej
 
Vesmír je plný nebezpečí. A ty jsou mnohem pravděpodobnější a větší, než útok mimozemšťanů nebo srážka s asteroidem. Země se může dostat tváří v tvář hrozbám, se kterými si nedokážeme poradit. Matthew Caplan ze státní univerzity v americké Illinois má odvážný nápad, jak uniknout zkáze. Je třeba udělat ze Slunce raketový motor a z celé Sluneční soustavy obří kosmickou loď.

 

Zkuste se zamyslet – jaké nebezpečí nám od vesmíru hrozí? Jestli okamžitě vidíte mimozemšťany s paprskomety, tak vás zklameme – ti až tak pravděpodobní nejsou. Pakliže vás napadl asteroid, tak jste mnohem blíže k pravdě. Proti tomu máme ale teoretickou obranu: Mohli bychom ho zničit nebo odklonit jeho letovou dráhu s pomocí přesně cílených explozí.

Zkázonosná supernova

Vesmír přináší i daleko větší nebezpečí, se kterými si poradit nedokážeme. Jedním z nich je výbuch blízké supernovy. Škodlivé záření by zničilo atmosféru naší planety a s ní i veškerý pozemský život. V současné době nám podobná událost nehrozí, ale za miliony let by se to mohlo změnit. Jak se před výbuchem supernovy ochránit? Matthew Caplan ze státní univerzity v americké Illinois přišel s odvážným nápadem. Udělal by ze Sluneční soustavy obří kosmickou loď a posunul ji do jiných částí Galaxie.

Průvodce Sluneční soustavou: Zrozená z prachu a plynu

Průvodce Sluneční soustavou: Zrozená z prachu a plynu

Slunce jako raketový motor

Slunce je jako každá hvězda ohromný zdroj energie. Matthew Caplan vymyslel způsob, jak tuto energii zapřáhnout do služeb člověka a udělat z ní palivo pro raketový motor. První částí Caplanova motoru by byla Dysonova sféra, kterou už před 60. lety navrhl fyzik a matematik Freeman Dyson. Podle jeho teorie by dostatečně technologicky vyspělá civilizace mohla uzavřít kolem své mateřské hvězdy obří kulovitou schránku, která by zevnitř přijímala a zpracovávala sluneční energii. Dysonova sféra ale nemusí neprodyšně obklopovat celou hvězdu, může jít o obří soustavu prstenců. V takovém případě by podle Caplana odrážely prstence část záření zpět na Slunce a zahřívaly malé regiony jeho povrchu na extrémní teploty. V důsledku toho by se ze Slunce zvedly miliardy tun materiálu.

Princip Caplanova motoru: Caplanův motor tlačí Slunce a tím celou Sluneční soustavu. Sluneční soustava by se přesunula celá o několik světelných let •  NSO/AURA/NSF, Wikipedia

Tlačíme Sluneční soustavu

Vypuzená hmota by směřovala do Caplanova motoru umístěného před Sluncem. Ten by ji rozdělil na vodík a hélium a s pomocí fúze by se hélium přeměnilo na radioaktivní kyslík, který by byl vypouštěn ven. Caplanův motor by se pak pohyboval dopředu. To ale není to, co potřebujeme. Chceme pohnout Sluncem. V opačném směru by proto fungoval urychlovač částic, který by střílel získaný vodík zpět na Slunce. Byla by to kotva udržující Caplanův motor ve stabilní vzdálenosti od Slunce, ale hlavně tlačící Slunce před sebou jako obří vesmírný remorkér. A teď to nejlepší: Kvůli gravitaci se společně se Sluncem začne pohybovat celá Sluneční soustava, a to včetně Země. Předpokládá se, že by Caplanův motor mohl odtlačit Slunce o 50 světelných let za 1 milion let.

Solární plachetnice: Doplachtíme k nejbližší hvězdě?

Solární plachetnice: Doplachtíme k nejbližší hvězdě?

Šlo by to i jinak

Druhou možností je Škadovův motor. Vědci už dnes testují sluneční plachetnice, které pohání tlak slunečního záření stejně, jako pohání vítr plachetnice na Zemi. Škadovův motor neposunuje plachetnici, ale celý planetární systém. Pracuje s polokoulí obklopující naši hvězdu. Sluneční záření by už neproudilo všemi směry, ale jen jedním, což by způsobilo pohyb Slunce. Škadovův motor je ale pomalejší a umožňuje pohyb jen v omezeném směru. Polokoule by musela být umístěna v oblasti slunečních pólů, aby odrážené světlo nesvítilo na nás.

Princip Škadova motoru: Škadovův motor pracuje s tlakem v opačném směru. slunečního záření. Pokud bude proudit jen jedním směrem, začne se Slunce pohybovat v opačném směru •  NSO/AURA/NSF, Wikipedia

Únik před supernovou

Hvězda se v supernovu promění jen v případě, že je velmi hmotná. Takovou může být sama od sebe, anebo může "tloustnout" krádeží materiálu sousední hvězdě. V určité chvíli překročí kritickou hranici hmoty a vybouchne. Předpokládá se, že pro Zemi jsou nebezpečné výbuchy supernov v oblasti asi 50 světelných let od Sluneční soustavy. V současné době se žádná taková hvězda v našem sousedství nenachází, ale to nemusí být věčná pravda. Pozice hvězd se v řádu stovek tisíc a milionů let mění. V budoucnu by se tak mohlo přestěhování jinam docela hodit. Nejslavnějším kandidátem na supernovu je Betelgeuze v souhvězdí Orionu. Vybouchnout může už za desítky tisíc let, ale nachází se bezpečně daleko.

Předměstí galaxie

Současnou pozici Sluneční soustavy bychom mohli přirovnat ke klidnému předměstí velkého města. Slunce se nachází asi 27 tisíc světelných let od středu Galaxie, okolo kterého oběhne jednou za 250 milionů let. Dokonce i když spíme, vykonáváme řadu pohybů. Kromě oběhu Země okolo Slunce je to také pohyb okolo centra Galaxie. A ten není vůbec malý. Každou sekundu urazí celá Sluneční soustava přes 200 kilometrů!

Máme štěstí! Předpověď kosmického počasí: Slunce je klidnější než ostatní podobné hvězdy

Máme štěstí! Předpověď kosmického počasí: Slunce je klidnější než ostatní podobné hvězdy

Záhada hvězdy Eta Carinae: Přežila výbuch supernovy?

Záhada hvězdy Eta Carinae: Přežila výbuch supernovy?

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

Největší 3D tiskárna bude stavět vesmírné lodě na jedno kliknutí

 

Články odjinud