Podivná supernova: Hvězdná zombie

Podivná supernova: Hvězdná zombie
Sdílej
 
Supernova hvězdu doslova rozmetá do okolí. Jedna hvězda ji ale dokázala přežít – a podle vědců nevybuchla poprvé.

 

Ve vesmíru platí, že čím je hvězda hmotnější, tím kratšího života se dožije. Obezita není zdravá ani u hvězd! Nejhmotnější hvězdy se dožívají jen pár milionů let a poté končí obrovským výbuchem - supernovou. Při této události je hvězda nenávratně rozmetána do okolního kosmického prostoru a na jejím místě může vzniknout černá díra. Supernova s označením iPTF14hls je ale trochu jiný případ. Vědci ji objevili v roce 2014, kdy vypadala docela obyčejně. Zanedlouho se s ní ale začalo dít něco zvláštního.

Podivná supernova 

Pokud hvězda vybouchne jako supernova, pozorujeme to na obloze jako její prudké zjasnění. Blízké supernovy mohou být vzácně vidět i ve dne. Přibližně po 100 dnech pak jasnost hvězdy zase poklesne. Jenže u supernovy iPTF14hls začala opět narůstat. V průběhu 600 dní došlo hned k pěti zjasněním! Vědci se podívali do archívu a zjistili, že k výbuchu supernovy došlo na stejném místě už v roce 1954. Hvězda tedy podobně jako filmová zombie přežila svou smrt, aby o 60 let později vybuchla znovu. Jak to dokázala? Jednoznačná odpověď neexistuje, ale jeden nápad vědci mají.

Ilustrace supernovy iPTF14hls •  NASA, Wikipedia, LCO/S. Wilkinson, IAIR ARCAVI, NASA/ESA/G. Bacon (STSCI), Alma (ESO/NAOJ/NRAO), E. O'Gorman, P. Kervella

V srdci obludy

Podle odhadů má hvězda hmotnost asi 50 Sluncí a v minulosti mohla být ještě hmotnější. V jádru Slunce je teplota asi 15 milionů stupňů Celsia. V případě zkoumané obří hvězdy budou podmínky ještě extrémnější. Díky tomu se v jejím nitru může energie přeměňovat na hmotu a antihmotu. Setkání jejich částic a antičástic vede k obrovskému výbuchu, při kterém je odvržena vnější vrstva hvězdy. Jádro však zůstává neporušené. Podle vědců se celý proces může opakovat několik desítek let, než dojde ke konečnému výbuchu a vzniku černé díry.

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Jako potkat dinosaura

Podobné supernovy vědci očekávali pouze krátce po vzniku vesmíru a dnes už by neměly existovat. Podle jednoho z objevitelů je to stejné, jako kdybychom našli živého dinosaura. Logicky bychom se museli ptát, zda je to skutečně dinosaurus a ne jen něco, co se mu podobá. Podobně vědci přistupují také k novému objevu, který bude potřeba ještě ověřit.


Pulsary a černé díry

Krabí mlhovina je pozůstatkem po výbuchu supernovy z roku 1054. V jejím centru se nachází pulsar •  NASA, Wikipedia, LCO/S. Wilkinson, IAIR ARCAVI, NASA/ESA/G. Bacon (STSCI), Alma (ESO/NAOJ/NRAO), E. O'Gorman, P. Kervella

Po výbuchu supernovy nezůstane po hvězdě masný flek nebo prázdné místo. Hvězda se zhroutí do extrémně hustého objektu: pulsaru nebo černé díry. V okolí černé díry je tak silná gravitace, že z jejího náručí neunikne vůbec nic, dokonce ani světlo. Pulsar je neméně extrémním tělesem. Velmi rychle rotující objekt má velikosti pár kilometrů, ale hmotnost podobnou Slunci nebo i větší. Podobně jako na nás bliká maják policejního auta, bliká na nás také pulsar. Zábleskům se říká pulsy a je možné je zachytit pomoci radioteleskopu. Ze zbývajícího odvrženého materiálu se stane mlhovina.


Hvězda Betelgeuse je 1400krát větší než Slunce •  NASA, Wikipedia, LCO/S. Wilkinson, IAIR ARCAVI, NASA/ESA/G. Bacon (STSCI), Alma (ESO/NAOJ/NRAO), E. O'Gorman, P. Kervella

Betelgeuse

Jednou z nejslavnějších hvězd, která se chystá vybouchnout jako supernova, je Betelgeuse v souhvězdí Orionu. Zimní souhvězdí poznáte na obloze velmi snadno. V lednu je po setmění vidět nad jihovýchodním obzorem. Betelgeuse je 1400krát větší než Slunce a nachází se 600 světelných let od nás. Vybouchnout může zítra ale třeba také za pár set tisíc let.

Hvězda Betelguse vybouchne: Hrozí nám nebezpečí?

Hvězda Betelguse vybouchne: Hrozí nám nebezpečí?

Zánik veleještěrů: Pohltila temná hmota dinosaury?

Zánik veleještěrů: Pohltila temná hmota dinosaury?

Vodní světy: Planety bez kontinentů

Vodní světy: Planety bez kontinentů

 

Články odjinud