Vědcům se poprvé podařilo předpovědět supernovu

Sdílej
 
Vědcům se poprvé podařilo předpovědět a následně pozorovat výbuch hvězdy. Tato supernova označovaná jako 2003dh byla k vidění od osmého dubna, přesně podle předpovědi, a pozorovat ji mohli kromě špičkově vybavených pracovišť i zkušení amatérští astronomové.

Předpověď supernovy byla učiněna na základě objevení mocného proudu energie ve formě gamma záření, které směřovala z jednoho místa ve vesmíru. Před tím, než byl zachycen tento výron energie, nebyli astronomové schopni předpovědět supernovu s lepší pravděpodobností než na několik milionů let.

Foto
Vědci Arnon Dar a Alvaro de Rujula vyvinuli teorii, která má osvětlit záhadné paprsky gamma, které vycházejí z hloubek vesmíru. Více než třicet let toto záření mátlo vědce, kteří si nedokázali vysvětlit jeho obrovskou energii. Podle zmíněného vědeckého týmu je toto záření spojeno se supernovami, ničivými explozemi obrovských hvězd na sklonku jejich života.
Aby svou teorii otestovali, museli vědci čekat na zdroj gamma záření, který by byl relativně blízko, tedy alespoň ve vesmírných relacích. 29. března zachytili blízký a velmi silný zdroj, který byl označen jako GRB 030329. Záhy bylo spočítáno, že světlo z této supernovy bude poprvé viditelné na naší planetě 8. dubna. A tak se také stalo. Bylo to vůbec poprvé, co byla supernova předpovězena dopředu.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud