Zánik veleještěrů: Pohltila temná hmota dinosaury?

Zánik veleještěrů: Pohltila temná hmota dinosaury?
Sdílej
 
S rozšiřováním našeho poznání vesmíru přichází nová teorie o zániku veleještěrů.

 

 

Temná hmota, říkáte? A co to má vlastně být? Termín sám působí, jako by vypadl ze sci-fi filmů. Jedná se ale o obecně uznávaný vesmírný jev. Vychází z toho, že pozorovatelné galaxie se nechovají úplně tak, jak by měly. Rotují vysokou rychlostí kolem vlastní osy, což znamená, že by se podle fyzikálních zákonů měly jednotlivé hvězdy oddělit. Jenže to nedělají. Ve skutečnosti je drží pohromadě nějaké neviditelné gravitační pojivo. Právě to získalo označení temná hmota.

Disk temné hmoty

Podle dvou teoretických fyziků z Harvardu – Lisy Randallové a Matthewa Reece – by prý tato temná hmota mohla být rozložena ve vesmíru tak, že připomíná tenký disk. Tato domněnka je podložená pozorováním naší galaxie. Pokud by výpočty fyziků byly správné, znamenalo by to, že se uprostřed Mléčné dráhy skutečně nachází disk temné hmoty. Naše planeta by skrz něj pravidelně procházela každých 35 milionů let.

Ovlivnění gravitačního pole

Disk temné hmoty by měl výrazný vliv na gravitační pole vesmírných těles, které skrz něj procházejí. V praxi by to znamenalo zvýšené nebezpečí střetu s kometami, které leží v Oortově oblaku. Ten se sice nachází 0,8 světelného roku od Země, ale působení temné hmoty by změnilo dráhy těchto komet a zapříčinilo zvýšení počtu kolizí s planetami. Vědci z Harvardu tedy předpokládají, že před 66 miliony lety Země procházela oblastí disku.

 

Že nevíte, co je to temná hmota? Tak si to nechte vysvětlit!

Že nevíte, co je to temná hmota? Tak si to nechte vysvětlit!

Iridium přišlo z hvězd

Dosud se obecně vede v patrnosti teorie, že k zániku dinosaurů došlo pravděpodobně po nárazu asteroidu či malé planetky do Země. Této teorii napovídá i takzvaná iridiová anomálie. Při zkoumání hornin, které geologicky odpovídají konci období křídy, bylo zjištěno, že obsahují až stonásobné množství prvku iridium oproti horninám z jiných odbobí. Iridium se na Zemi téměř nevyskytuje, ve vesmíru však ano. Pravděpodobným nosičem by bylo rozměrné vesmírné těleso.

Konec dinosaurů

Náraz do povrchu Země by znamenal drastické klimatické změny: pohyby tektonických desek, zemětřesení, tsunami či dokonce zastínění slunce zvířeným prachem. Následkem by bylo nevyhnutelné vymírání živočichů. Pokud bychom se řídili teorií o temné hmotě, znamenalo by to, že onen asteroid či kometu „přilákalo“ na Zemi narušení gravitačních polí v Mléčné dráze. Navíc vedlejším efektem přítomnosti temné hmoty by podle profesora biologie na newyorské univerzitě Michaela Rampina mělo být i výrazné navýšení sopečné činnosti.

Chybí důkazy

Celý problém hypotézy o disku temné hmoty spočívá v tom, že si stále nejsme stoprocentně jistí, zda nějaká temná hmota existuje. Jen těžko tak budeme zjišťovat a kalkulovat její přesné parametry. Veškeré výpočty se tedy opírají v podstatě pouze o předpoklady. Je otázkou, zda v nejbližší době lidstvo temnou hmotu vypátrá. Pokud by se však existence temné hmoty prokázala, znamenalo by to, že bychom byli o krok blíže k pochopení toho, jak náš vesmír funguje.

 

 

Temné síly ve vesmíru: Nikdo si nemůže být jistý

Temné síly ve vesmíru: Nikdo si nemůže být jistý

Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?

Drak z Čchi-ťiang: Dinosaurus nebo bájná příšera?

Pád do pekla: Jak komety umírají ve Slunci

Pád do pekla: Jak komety umírají ve Slunci

Klíčová slova:
vesmir, dinosaurus, temna hmota
 

Články odjinud