Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál
Sdílej
 
Celý svět napjatě čeká, kdy konečně turisté zase vyrazí do vesmíru. První šťastlivci by měli opustit Zemi už letos. Společnosti Virgin a Blue Origin chystají tzv. skoky do vesmíru. Turisty pošlou do výšky asi 100 km a zažijí desítky minut stav beztíže. To firmy SpaceX a Space Adventures mají ambicioznější plány. Turisty vezmu výš a dál a ve vesmíru stráví několik dnů. Nově tyto soukromé firmy oznámily, že na letech do kosmu budou spolupracovat a první misi plánují do dvou let.

 

Existuje mnoho plánů na turistické lety do vesmíru nebo i stavbu hotelů mimo naši planetu. Většina z nich je otázkou vzdálené budoucnosti, některé se možná vůbec nerealizují. Projekt firem Space Adventures a SpaceX patří k těm věrohodným: Mají totiž potřebný "hardware" i zkušenosti.

Historický okamžik

SpaceX provozuje raketu Falcon 9 a má už i kosmickou loď Crew Dragon. Vloni v březnu v rámci testu sama doletěla k Mezinárodní kosmické stanici (ISS) a vrátila se zpět. Letos mezi dubnem a létem se chystá první pilotovaný let. Bude to historický okamžik. Soukromá firma poprvé vyšle člověka do vesmíru a také to bude první let z americké půdy od roku 2011, kdy skončila éra slavných raketoplánů.

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

S turisty okolo Země

Loď zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici. Při prvním letu půjde o testovací (tzv. demonstrační) let se dvěma astronauty. Při dalších letech bude už na palubě Crew Dragonu stálá posádka stanice. Jakmile absolvuje Crew Dragon první lety s profesionálními astronauty, může ho SpaceX vyslat na oběžnou dráhu s turisty. K ISS se ale nepoletí. Turisté budou obíhat okolo Země po dobu až 5 dní a to dokonce až třikrát výše než obíhá stanice – tedy ve výšce až 1200 km. Tak vysoko se člověk od dob Apolla na přelomu 60. a 70. let nedostal.

Skafandr pro Crew Dragon. Používat se bude jen při startu a přistání •  NASA

Jedinečný pohled na Zemi

Před letem absolvují turisté několikatýdenní kurz, ale ten bude mnohem kratší než u profesionálních astronautů. Poté nastoupí do Crew Dragonu, raketa Falcon 9 je vynese do vesmíru, kde si budou moci vychutnat stav beztíže a jedinečný výhled na Zemi. Předpokládá se, že najednou poletí 4 až 5 turistů a také profesionální astronaut, ačkoliv loď může a bude fungovat automaticky. Po pár dnech přistanou zpět na Zemi. Původně se předpokládalo, že Crew Dragon bude přistávat na pevnině pomoci motorů. Nakonec ale přistává na padácích do moře, což je jednodušší.

Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?

Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?

První kosmoturisté

Firma Space Adventures má také velké zkušenosti. Do vesmíru už turisty vyslala. V letech 2001 až 2009 letělo na Mezinárodní vesmírnou stanici celkem 7 turistů. Do vesmíru se vydali v ruské lodi Sojuz s novou posádkou a vrátili se o týden později s tou starou. Později ale dolétaly raketoplány, počet profesionálních členů posádky se zvýšil na šest a v Sojuzech, které mají jen tři sedačky (tedy pro polovinu posádky), už nebylo pro turisty místo.

Crew Dragon při příletu k ISS při prvním letu (bez posádky) •  NASA

Turistika pro bohaté

A cena? První vesmírný turista Dennis Tito zaplatil za týdenní let podle odhadů 20 milionů dolarů. Jeho následovníci to budou mít už dražší. Jedna letenka na Crew Dragonu má stát "méně než" 50 milionů dolarů, což je asi 1 miliarda korun. Jde to ale i levněji. Společnosti Virgin a Blue Origin chystají už letos tzv. skoky do vesmíru. Letenka za desítky minut ve vesmíru by je měla stát 250 tisíc dolarů.

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Světy, které si postavíme: Umělé vesmírné kolonie

Světy, které si postavíme: Umělé vesmírné kolonie

Zapomenuté divné vesmírné stanice

Zapomenuté divné vesmírné stanice

 

Články odjinud