Nejsilnější raketa světa vynesla solární plachetnici

Nejsilnější raketa světa vynesla solární plachetnici
Sdílej
 
Z Mysu Canaveral odstartovala už potřetí nejsilnější raketa současnosti Falcon Heavy. Na oběžnou dráhu vynesla mimo jiné také solární plachetnici Lightsail 2.  

 

Cílem mise bylo předvést americkému letectvu schopnosti rakety Falcon Heavy, která by mohla vynášet také vojenské družice. Na vrcholu rakety bylo 24 družic: především výzkumné družice NASA, amerického letectva a univerzit. Jednou z družic byla také solární plachetnice Lightsail 2.

Lightsail 2 jako květ

Lightsail 2 se skládá ze tří krychlí o hraně 10 cm Je tak poměrně malá a klidně by se vám vešla na pracovní stůl. Ve vesmíru se ale její velmi tenká plachta z mylaru, která má tloušťku desetiny lidského vlasu, rozvine a bude mít rozměry 5,6 x 5,6 metrů. Lightsail 2 disponuje také solárními panely pro výrobu elektrické energie, baterií pro její ukládání, malou kamerou pro zachycení rozložení plachty nebo komunikačními systémy.

Postranní boostery přistály po splnění úkolu na pevnině (fotografie je z předešlého startu rakety) •  SpaceX

Slunce a budoucnost

Na oběžné dráze Země sice jsou přítomny molekuly vzduchu, ale o pohon plachetnice se postará sluneční záření. Princip je úplně stejný. Tlak slunečního záření bude plachetnici postupně urychlovat.

Lightsail 2 zůstane na oběžné dráze Země, kde bude podrobně testována. V budoucnu by se mohly solární plachetnice používat jako pohon sondy pro průzkum těles sluneční soustavy, nebo je dokonce můžeme poslat na mezihvězdnou cestu! Jedna z organizací plánuje vyslat malé solární plachetnice se sondou o velikosti poštovní známky k nejbližší hvězdě od Slunce - Proximě Centauri.

Podívej se, jak se Lighsail 2 pohybuje ve vesmíru:

Pozemské vzkazy

Solární plachetnice nepotřebují palivo. Nevýhodou je však velmi pomalé zrychlování. Lightsail 2 dokáže za hodinu zrychlit zhruba o 0,2 m/s. Nemusí ji pohánět jen tlak slunečního záření. Pomoct může také výkonný laser.

Lightsail 2 postavila za 7 milionů dolarů společnost Planetary Society, jejímž členem a podporovatelem se může stát každý. Do vesmíru poslala už druhou solární plachetnici. Část peněz na výrobu a vypuštění družice se vybrala společnost v kampani na internetu. Na palubě je tak i CD se vzkazy a jmény přispěvatelů.


Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Hvězda neandrtálců: Setkání před 70 tisíci lety

Soutěž o 3 rodinné vstupenky do technických muzeí Sinsheim a Speyer

Soutěž o 3 rodinné vstupenky do technických muzeí Sinsheim a Speyer

 

 

Články odjinud