Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy

Elon Musk poslal do vesmíru Teslu v raketě Falcon Heavy
Sdílej
 
Společnost SpaceX vlastněná vizionářem Elonem Muskem provedla v úterý 6. února testovací let rakety Falcon Heavy. Pojďte si připomenout důležité okamžiky!

 

Testovací let rakety Falcon Heavy na oběžnou dráhu je pro kosmonautiku důležitým milníkem. Samotná raketa je složena ze tří upravených bloků rakety Falcon 9, vynese tedy na oběžnou dráhu náklad až 64 tun a na Mars až 17 tun. Náklady na start jsou přitom nižší než u ostatních raket. Postranní rakety dokáží po oddělení přistát zpět na zemi a tím snižují cenu letu, protože se teoreticky dají znovu použít. Přistání se včera podařilo dvěma stupňům, třetí (centrální) se zřítil do oceánu rychlostí 480 km/h, protože mu došla palivová směs. I tak jde o úspěch. Před raketou jsou minimálně ještě dva testovací starty, při kterých inženýři a programátoři chyby odladí. Kromě vynášení těžkých nákladů je ultimátním cílem SpaceX doletět až na Mars.

Auto ve vesmíru

Při testovacích startech se obvykle do nákladového prostoru dávají nepotřebné věci, jejichž případná ztráta nikoho finančně nezabolí. Ve Falconu Heavy namísto toho letěl elektromobil Tesla Roadster. Jeho vyslání do vesmíru prosadil Elon Musk, který je vůdčí osobností jak ve SpaceX tak v automobilce Tesla. Panákovi za volantem se říká Starman podle písničky Davida Bowieho, jehož songy doprovázely i celý start a krátký let. V autě má knihu Stopařův průvodce po galaxii, ručník a nápis Nepropadejte panice na palubovce. Pojďte se s podívat na nejlepší okamžiky celé akce.

Start

Start byl několikrát odložen, nakonec Falcon Heavy odstartoval 6. února 2018 v 21: 45 našeho času. Váha rakety je 1400 tun, výška 70 metrů.

Přistání postranních bloků

Postranní bloky se oddělují a každý sám za sebe začíná klesat, brzdit a přistávat. Všechno funguje jako hodinky, bloky dosedají naráz a pevně. Tady se můžete podívat na záběry přistání z mobilů diváků.

Starman v autě

Figurína pojmenovaná Starman v autě Tesla Roadster směřuje po heliocentrické dráze k Marsu. Rotovat kolem slunce bude pěkně dlouho. Skafandr je navržen pro astronauty NASA, kteří poletí v misi rakety Dragon ma Mezinárodní vesmírnou stanici. V přihrádce má knihu Stopařův průvodce po galaxii. Na elektronice uvnitř auta je napsáno "MADE ON EARTH BY HUMANS" - vyrobeno na Zemi lidmi. Na palubce je nápis "Nepropadejte panice!" a model Roadstera se Starmanem od Hot Wheels. "Možná, že to jednou najdou mimozemšťané a budou se divit, proč máme v autech modely malých aut. Jako že jsme je uctívali? To je fakt zmate!" směje se Musk.

Živák Starmana

Dokud fungují kamery, můžete se na Starmana naladit a dívat se na jeho cestu. Jednou za čas propluje obrazem Země. A takhle vypadá jeho oběžná dráha na pěkně dlouho:

Jak poletí Muskova Tesla skrz Sluneční soustavu •  SpaceX

Přečtěte si také:

Tvrdé přistání: Návraty kosmických lodí

Tvrdé přistání: Návraty kosmických lodí

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Kamenný vetřelec: Asteroid z jiné soustavy

Kamenný vetřelec: Asteroid z jiné soustavy

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

 

Články odjinud