Auto ve vesmíru: Start rakety Falcon Heavy

Auto ve vesmíru: Start rakety Falcon Heavy
Sdílej
 
Z Mysu Canaveral odstartovala nová královna vesmírných raket. Falcon Heavy při svém prvním letu vynesla na dráhu okolo Slunce vůz Tesla s figurínou ve skafandru.

 

Na začátku roku 2018 na Floridě vůbec poprvé zaburácely motory nejsilnější rakety současnosti: Falcon Heavy. První start je vždy rizikem, takže raketa obvykle nenese družici nebo sondu, letí jen s maketou. Falcon Heavy však postavila soukromá firma SpaceX Elona Muska, který také vlastní automobilku Tesla a neváhal na vrchol rakety umísit kabriolet Tesla Roadster. Nyní už auto létá vesmírem rychlostí 43 000 km/h!

Spojení tří raket

SpaceX už pár let provozuje raketu Falcon 9, která na oběžnou dráhu vynáší komerční a vojenské družice a dopravuje zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. Falcon 9 dokáže vynést do vesmíru náklad o hmotnosti až 23 tun, což ale nemusí stačit. Firma proto připravila verzi Heavy: Spojila tři první stupně Falconu 9 dohromady a tím zvýšila nosnost rakety na 63 tun. Každá část má 9 motorů, což znamená, že při startu pracovalo současně 27 motorů. To je už pořádná síla! Spojit tři rakety dohromady vypadá jednoduše, ale vývoj Falconu Heavy trval řadu let a stál v přepočtu 10 miliard korun.

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Raketa na více použití

Všechny současné kosmické rakety kromě Falconu jsou na jedno použití. Po vynesení nákladu z nich nezbude vůbec nic: Jednotlivé stupně dopadnou do moře nebo shoří v atmosféře. První stupeň Falconu 9 se však po vynesení nákladu dokáže vrátit zpět na Zemi a pomocí motorů přistát. První stupeň Falconu Heavy má tři části a všechny se dokáží vrátit zpět. Při prvním letu postranní boostery přistály téměř současně na pevnině. Prostřední část měla přistát asi 340 km od místa startu na plovoucí plošině, ale kvůli technickému problému se zřítila do moře.

Tesla Roadster se Starmanem •  SpaceX

První auto ve vesmíru!

Jak už jsme zmínili, při prvním startu nemůže raketa nést nic drahého nebo důležitého. Elektromobil Tesla Roadster sice také něco stojí, ale Elon Musk si to může dovolit – a navíc mu takový počin zajistil obrovský zájem médií i veřejnosti. Do kabiny vozu navíc posadil figurínu Starmana, což je odkaz na stejnojmennou píseň Davida Bowieho ze 70. let. Starman, kterého firma chystá i pro svou pilotovanou kosmickou loď Dragon Crew, měl na sobě skutečný skafandr. A na palubní desce nechyběla věta "Nepropadejte panice!" ze slavné knihy Stopařův průvodce po Galaxii.

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Starman už obíhá okolo Slunce

Falcon Heavy Teslu Roadster dopravila na "parkovací dráhu" okolo Země. Díky třem kamerám jsme mohli vidět, jak pluje vesmírem s naší planetou za zády. Po šesti hodinách letu se opět zažehly motory druhého stupně Falconu Heavy a vynesly Teslu i se Starmanem na dráhu okolo Slunce. Na ní se první "vesmírné auto" dostane až daleko za dráhu Marsu.


Výjimečná Falcon Heavy

- Je nejsilnější raketou současnosti. Na nízkou oběžnou dráhu Země dopraví až 63 tun materiálu. To je nejvíce ze současných raket, ale není to historický rekord Raketa Saturn V, která dopravila člověka na Měsíc, dokázala vynést až 140 tun. Dnes je ale už dávno v muzeu a její provoz by byl velmi drahý.

- Má rekordní počet motorů. Všechny tři části prvního stupně mají dohromady 27 motorů Merlin. Více motorů měla jen sovětská raketa N1, ale její vývoj nikdy nedospěl do ostrého provozu.

- Je také jednou z nejvyšších raket. Falcon Heavy má výšku 70 metrů, což je o něco více, než je výška Petřínské rozhledny. Konkurenční americká raketa Delta IV Heavy je ale ještě o kousíček vyšší.

- Současně je jedinou raketou, jejíž část může být opakovaně použita. To se promítá i na finanční stránce provozu. Start Falconu Heavy by měl stát okolo 90 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Spousta peněz, ale je to zhruba třetina toho, co stojí starty podobných raket.

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Divočák pod vodou: Mini ponorka Elona Muska

Divočák pod vodou: Mini ponorka Elona Muska

 

 

Články odjinud