Americký Drak poletí do vesmíru: Je libo raketoplán či raději vesmírnou loď?

Americký Drak poletí do vesmíru: Je libo raketoplán či raději vesmírnou loď?
Sdílej
 
Americká firma představila kosmickou loď Dragon V2, která by měla už za dva roky dopravovat astronauty do vesmíru. Bude se jednat o nejmodernější vesmírné plavidlo.

 

 

Pouze Rusko a Čína dokáží dnes dopravovat lidi do vesmíru. Nejčastěji létají Rusové. Čtyřikrát do roka posílají na oběžnou dráhu lodě Sojuz vyměnit posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) za čerstvé kosmonauty. Spojené státy, které v roce 2011 zastavily lety raketoplánů, tak ztrácí v dopravě do vesmíru pozice. Americká NASA ovšem nespí a připravuje kosmickou loď Orion. Vedle toho spolu ve Spojených státech soupeří soukromé společnosti s vlastními stroji. Který z nich je nejpropracovanější? Podle všeho je nejdále ve vývoji společnost SpaceX s lodí Dragon neboli Drak.

Skoro jako ze Star Treku

SpaceX nedávno představila novou verzi své známé bezpilotní rakety Dragon, která v současnosti dopravuje zásoby na ISS. Dragon V2 ale není pouhým vylepšeným modelem. Jde o úplně nový stroj, který má se svým starším bratrem společné v podstatě jen jméno. Nejde jen o srovnání s Dragonem – tvarem, využitím nových technologií i způsobem přistání se Dragon V2 liší od všech dosud postavených kosmických lodí.

 

Ovládne tenhle Drak celý vesmír? •  SpaceX

Drak na druhou

Dragon V2 se skládá ze dvou částí: Pilotní kabiny s posádkou a válcovitého trunku, v němž je palivo a nejrůznější systémy, ale může do něj být uložen také náklad. V pilotní kabině Dragonu jsou k dispozici velké dotykové obrazovky, ale z bezpečnostních důvodů budou klíčové věci nastavovány klasicky pomoci knoflíků. Kromě astronautů se do pilotní kabiny vejde také několik set kilogramů nákladu. Zatímco většina současných vesmírných lodí má výklopné solární panely, v případě druhého Draka budou namontovány přímo na jeho plášti.

Raketa Falcon 9

Do „hangáru“ SpaceX patří také raketa Falcon 9. Její výška je až 68 metrů a startuje především z Mysu Canaveral. Podle konfigurace vynáší na oběžnou dráhu družice anebo Dragon V2 a dokonce dokáže vytáhnout na nízkou oběžnou dráhu až 13 tun nákladu. Cena za jeden start se pohybuje v rozmezí od 54 do 59 milionů dolarů.

K Měsíci a na Mars?

Technologii od SpaceX hodlá využít i nizozemský projekt Mars One. Ten počítá s tím, že zhruba za deset let začnou lidé pod vlajkou Mars One přistávat na rudé planetě. Zní to skvěle, ale má to háček: půjde o let s jednosměrnou letenkou. Vybraní dobrovolníci na čtvrté planetě sluneční soustavy založí lidskou kolonii a Zemi už uvidí maximálně dalekohledem. Zní to depresivně? Možná trochu. Přesto se do výběrového řízení na astronauty přihlásilo 200 000 lidí včetně zájemců z České republiky. Finalisté pak budou vybráni v televizní reality show. Ještě před lidmi pošlou Nizozemci na Mars pojízdného robota a také loď se zásobami. Pilotovaný let na Mars je však velmi komplikovaný a drahý. Je proto nepravděpodobné, že by soukromá iniciativa Mars One uspěla.

 

mourrison •  Lukáš Fibrich

Kosmická loď Orion

Vedle Dragon V2 vznikají v USA i další kosmické lodě. Zajímavým nováčkem ve vesmírném dobývání je loď Orion přímo od inženýrů z NASA. Podle současných plánů by měla být schopna doletět až k Měsíci. Do projektu jsou proto vkládány velké naděje – má být dalším výrazným krokem v dobývání vesmíru. Už letos v prosinci se Orion poprvé podívá na oběžnou dráhu. Zatím půjde jen o zkušební nepilotovaný let, během kterého obletí Zemi po dosti protáhlé dráze. Pro účely tohoto prvního letu vynese Orion do vesmíru velmi silná raketa Delta IV Heavy. Poté bude Orion čekat na dokončení stavby zcela nové rakety s názvem SLS. Jak se bude Orion vracet? Podle plánů inženýrů NASA přistane na hladině moře s pomocí 11 padáků. První dva loď stabilizují a jsou vytaženy dvojicí malých padáků. Poté jsou dalšími menšími padáky vytaženy tři hlavní pro konečné zbrzdění lodi.

K Měsíci za asteroidem

Kolem roku 2017 proběhne nepilotovaný oblet Orionu kolem Měsíce a nejdříve v roce 2020 pak let s lidskou posádkou k Měsíci. NASA nechce na povrchu Měsíce přistát ale dotáhnout k němu menší asteroid pro detailní výzkum. K Měsíci poletí Orion se speciální servisní sekcí, která obsahuje palivo a další systémy. Servisní sekci dodá Evropská kosmická agentura.

Raketoplán Dream Chaser

Kromě Dragona, Orionu a SLS vznikají také další projekty pro vesmírnou dopravu. Je to třeba raketoplán Dream Chaser od soukromé společnosti Sierra Nevada Corporation. Na oběžnou dráhu nebude dopravovat velký náklad, moduly nebo družice ale pouze posádku. Jde o vesmírného střízlíka, jeho rozměry jsou pouhých 9 metrů na délku a 7 metrů na šířku. Do vesmíru se Dream Chaser vydá bez posádky nejdříve na konci roku 2016. Už dnes ale probíhají jeho testy v atmosféře.

 

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Poletíme na Mars? Dobytí rudé planety

Dragon 2: Nástupce raketoplánů druhé generace

Dragon 2: Nástupce raketoplánů druhé generace

Dragon Dream: Vojenská vzducholoď přilétá

Dragon Dream: Vojenská vzducholoď přilétá

Drak ve vesmíru: Začala éra soukromých kosmických lodí

Drak ve vesmíru: Začala éra soukromých kosmických lodí

Klíčová slova:
vesmir, raketoplan
 

Články odjinud