Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium

Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium
Sdílej
 
Není to dlouho, co jsme vás v Plzni lákali do centra vědy Techmania. Ta se nyní rozšířila o unikátní kosmické centrum, které jsme se vydali na vlastní oči prozkoumat.


 

Bývalá škodovácká kantýna v centru Plzně ukrývá jedno z nejmodernějších planetárií v Evropě. Kinosál má strop ve tvaru kupole, na který se promítají dokumenty. Kromě toho nabízí ještě celé patro interaktivních atrakcí, spojených s vesmírem.

Expedice ABC

Do planetária jsme se vydali s šéfredaktorem Zdeňkem a naším herním a filmařským expertem Pavlem (Lukem) Dobrovským. U vstupu do planetária je několik atrakcí, kterými si můžete ukrátit chvíli při čekání na prohlídku nebo promítání. Nejvíc se nám líbila robotická ruka, kterou pohybujete pomocí systému páček a snažíte se zvednout cihlu, sovětský lunochod na dálkové ovládání (jsme prostě starší ročníky) a zlověstný gyroskop. To je zařízení, na kterém trénují astronauti, aby netrpěli nevolností při letu. Obsluha vás přiváže k židli umístěné v rotující ose a pak vás protáčí ve všech směrech – přičemž nikdy dopředu nevíte, kam vás to zrovna hodí. Jde tedy o velice příjemnou kratochvíli, vhodnou zvlášť krátce po vydatném obědě s dvojitou porcí knedlíků.

 

Interaktivní suterén

Jelikož celá naše výprava průpravu gyroskopem přestála bez újmy (i Zdeněk byl nakonec rád, že si nedal k snídani vajíčkový muffin u mekáče, přestože od rána nemluvil o ničem jiném), byli jsme vpuštěni do suterénu budovy, kde se nachází plná místnost dalších názorných ukázek zemských i mimozemských zákonů. Můžete si třeba vytvořit vlastní miniaturní tornádo, na provaze vyšplhat od vrcholků hor až k hranici atmosféry nebo si zkusit, kolik byste vážili na jiných planetách sluneční soustavy. Je pravda, že nám tu trochu chyběla nějaká opravdu moderní hra, jako je třeba realistický simulátor jízdu po Marsu v pražském Planetáriu, ale rozhodně je toho tu spoustu co objevovat.

Vesmírný kinosál

Nakonec jsme se vydali prozkoumat na tu nejdůležitější část – na samotné 3D planetárium. Sedačka se pod vámi sesune do pololehu, nemusíte mít tedy strach, že si u sledování promítání na stropě vykroutíte krk. Zatím je k vidění jeden 3D film, a to exkurze na Mezinárodní vesmírnou stanici. My jsme stihli americký dokument Život: Vesmírný příběh, který byl sice jen dvourozměrný, ale i tak stál za to. Kupole má průměr úctyhodných 14 metrů, a jelikož je zaoblená, máte pocit třetího rozměru, i když se díváte na 2D film. Ten byl výborný – graficky promakaný moderní dokument, který vás okamžitě strhne. Plzeňské 3D planetárium je parádní místo na výlet, ať už s rodinou nebo se školou. Užijí si ho všichni a těžko se něco dozvíte zábavnější formou, než je tady. Mimochodem, nejlepší pohled v kině je z prostřední řady, takže jestli se do Plzně vydáte, už víte, kam zasednout!

 

 

Hodiny v Minecraftu zastaví až zánik vesmíru

Hodiny v Minecraftu zastaví až zánik vesmíru

Vesmír na dlani: Pražské planetárium spustilo unikátní promítání

Vesmír na dlani: Pražské planetárium spustilo unikátní promítání

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Klíčová slova:
vesmir, planetarium
 

Články odjinud