Douglas Adams: nesmrtelný stopař

Sdílej
 
V historii najdeme jen málo lidí, kteří by tak vytrvale stopovali na informačních dálnicích jako Douglas Adams - autor rozhlasové, knižní, divadelní a televizní série Stopařův průvodce po Galaxii.

V historii najdeme jen málo lidí, kteří by tak vytrvale stopovali na informačních dálnicích jako Douglas Adams - autor rozhlasové, knižní, divadelní a televizní série Stopařův průvodce po Galaxii.

POLE U INNSBRUCKU

Douglas Adams se v sedmdesátých letech objevoval na britské komediální scéně. Spolupracoval se slavnou skupinou Monthy Pythons Flying Circus, kde společně s Grahamem Chapmanem stvořil televizní skeč o Čingischánovi pohlceném byrokracií natolik, že nemá čas osobně vést bitvy. Napsal také rozhlasovou scénku o pilotovi kamikaze, který se z akce už devatenáctkrát vrátil, protože většinou nemohl najít žádnou loď.
Stopařův průvodce po Galaxii vznikl v období, kdy byl Adams bez peněz, příležitostí, motivace a naděje na kariéru. Z rozhlasové stanice BBC dostal zakázku na sci-fikomedii. V hlavě měl několik nápadů, ale chyběl mu prvek, kterým by je spojil a který měl být mimozemského původu. Vzpomněl si, jak v mládí jezdil stopem po Evropě. Při jednom noclehu na poli u Innsbrucku se díval na hvězdy a napadlo ho: „Co kdyby někdo napsal příručku jak stopovat vesmírem?“ Spojující prvek byl na světě a Adams se mohl pustit do psaní.

DENT VERSUS PREFECT

Rozhlasová hra Stopařův průvodce po Galaxii vzbudila mezi posluchači velký ohlas. V dialozích se střetávaly postavy Arthura Denta, rezignovaného apatického pozemšťana, a Forda Prefecta, terénního průzkumníka Stopařova průvodce po Galaxii, který se nebojí s rozpočtem třicet altairských dolarů na den prostopovat celou Galaxii. Prefect zachrání Denta před jistou smrtí: planeta Země byla totiž kvůli stavbě intergalaktické dálnice zničena. Dent je posledním přeživším Homo sapiens - alespoň si to myslí - a naprosto nepoužitelným prototypem Brita. Na svých cestách čelí kromě jiného depresivnímu robotovi Marvinovi a hipíkovi Zafodu Bíblbroxovi, který stihl zachránit až moc inteligentní pozemšťanku Trillian a stal se prezidentem Galaxie. Pointou celého příběhu je odpověď na otázku „Jaký je smysl života, vesmíru a vůbec?“

SCI-FI V KOMICKÉM KABÁTĚ

K úspěchu Stopařova průvodce přispěla i hysterie kolem filmu Hvězdné války George Lucase. Lucas změnil pojetí vědeckofantastického filmu - nezamýšlel se nad budoucností technologií, místo toho světu představil velkolepé vesmírné dobrodružství. Adams se nad technologiemi zamýšlí, ale dělá si z nich inteligentní legraci. Sarkasticky popisuje, jak daleko může vývoj dojít: umělá inteligence výtahů polemizuje s pasažéry o smysluplnosti vertikálního pohybu. Rozhlasová hra posluchače nadchla i svým moderním zpracováním zvukových efektů: s každým pípnutím počítače si Adams hrál desítky minut, než konečně nalezl správně šťavnatý zvuk. Ohlas byl tak velký, že se zakázky na pokračování jen hrnuly. „Nedostal jsem se tam, kam jsem chtěl dojít, ale skončil jsem tam, kde jsem měl skončit,“ prohlásil později. Na úspěch Stopařova průvodce navázal druhý díl, Restaurant na konci vesmíru. Adamsovi však práce na pokračování nešla příliš od ruky, v druhé sérii dokonce dopisoval scénář v průběhu nahrávání. Časem přibyly další díly: Život, vesmír a vůbec, Sbohem a dík za všechny ryby a Převážně neškodná. Osudy Denta a jeho přátel autor nakonec opustil a začal psát detektivku Holistická kancelář Dirka Gentlyho.

ODBOČKY NA JINÉ DÁLNICE

Zdokonalování technologií se Adams účastnil jako kritický a zároveň vášnivý milovník nových „hračiček“. Na konferencích propagoval značku Apple a pořádal přednášky o nutnosti přizpůsobit počítače zájmům běžných uživatelů. Po nástupu počítačových her dokonce založil firmu a pracoval na hrách Stopařův průvodce či Starship Titanic. Druhou jmenovanou hru později adaptoval do knihy bývalý člen Monthy Python, Terry Jones.
Adams se nezabýval pouze technologiemi, zajímal se i o ochranu vymírajících živočišných druhů - například pochodoval na africkou horu Kilimandžáro v převleku za nosorožce, aby upozornil na nebezpečí, které tomuto savci hrozí.
Snažil se žít život naplno, jak sám říkal: „Život je jako pomeranč. Je oranžový a šťavnatý, má pár semínek a někteří si ho půlku dávají k snídani.“

SMRT A RUČNÍK

Když 11. května 2001 zastihla svět zpráva o srdečním kolapsu Douglase Adamse, rozhostilo se na pár sekund ticho. Bylo mu 49 let. Den před jeho smrtí byla jedna planetka pojmenována Arturdent. Dodnes se 25. května slaví ručníkový den (viz box Ručník). Poslední roky svého života strávil Adams psaním scénáře pro hollywoodský film. Jelikož byl tvrdohlavý, odmítal ustoupit manažerům a propracovával vlastní verzi, která posloužila za základ aktuální filmové adaptace.
Vesmír v pojetí Douglase Adamse je rozmanitý, absurdní a nepopsatelný. O shrnutí myšlenek obyvatel Země se pokusil na adrese www.h2g2.com - průvodce po Zemi psaný pozemšťany. Z jakého důvodu? „Až nás jednou navštíví mimozemšťané, určitě se z oběžné dráhy napíchnou na naše bezdrátové spoje a budou se o nás něco chtít dozvědět. Když najdou server www.h2g2.com, dozvědí se vše, co potřebují,“ tvrdil Adams.

***

ADAMS DIGITÁLNÍ

www.h2g2.com Stopařův průvodce po Zemi
www.douglasadams.com oficiální stránka Douglase Adamse

ADAMS FANDOVSKÝ

www.zz9.org angličtí fanoušci, obecně se hlásící k sektoru ZZ9 plurál Z alfa
www.chuckiejemagor.szm.sk vtipně a informativně zpracovaná česká stránka

ADAMS ZVÍŘECÍ

www.savetherhino.org Zachraňte nosorožce; Adams aktivně pomáhal
www.gorilla.org slavná Diana Fosseyová požádala Adamse o spolupráci s její nadací na ochranu gorilích práv
www.comicrelief.com pomáhal rozesmát chudé obyvatele planety Země

Na počátku byl stvořen vesmír. Spoustu lidí to naštvalo a většinou se to považovalo za chybný krok.
(D. Adams)

Plány pro rozvoj okrajových oblastí Galaxie vyžadují vybudování nové expresní dálnice, která má vést vaší sluneční soustavou. Vaše planeta je bohužel jedna z těch, které jsou určené k demolici. Celá akce bude trvat necelé dvě pozemské minuty.
(Prostetnik Vogon Jelc, velitel demoliční flotily)

Vesmír je velký. Fakticky velký. To byste nevěřili, jak je hrozivě obrovitánsky velký, že z toho zůstává rozum stát. Myslíte si třeba, že drogerie ve vaší ulici je daleko, ale proti vesmíru je to úplný houby.
(D. Adams)

RUČNÍK

Nejdůležitější věc, kterou musí stopař (nejen po Galaxii) mít, je ručník. Můžete ho použít na tolik věcí! Uděláte si z něj plachtu, zahřeje vás, když je zima, můžete z něj sát životně důležité minerály a vitaminy. http://rucnik.ic.cz/