Divočák pod vodou: Mini ponorka Elona Muska

Divočák pod vodou: Mini ponorka Elona Muska
Sdílej
 
Tvůrce automobilu Tesla a projektu Space-X Elon Musk navrhnul ponorku pro záchranu mladých fotbalistů z jeskynní pasti v Thajsku. Jmenuje se Wild Boar – Divočák.

 

Celý svět s napětím sledoval, jak se v Thajsku pokoušely mezinárodní týmy dostat mladé fotbalisty a jejich trenéra z jeskyně v rozsáhlém podzemním komplexu zaplaveném vodou. Chlapci byli nakonec z jeskyně evakuováni s pomocí vojenských záchranářů, ale uvažovalo se i o dalších řešeních. S jedním z nich přiletěl do Thajska Elon Musk. Jde o pasivní miniponorku Wild Boar (Divočák) schopnou evakuovat děti v bezpečí ze zatopené oblasti. Muskovy plány nakonec využity nebyly, ale miliardář předvedl dokonalou schopnost poradit si nejen se složitými technickými řešeními, jaké vyžadují například elektromobily. Vymyslel překvapivě jednoduché a v zásadě funkční řešení.

Není snad problém, který by Elon Musk nedokázal vyřešit •  Wikipedia

Na popud fanouška

Abychom to vzali hezky od začátku, tak prvním impulsem, který Muska dost možná donutil se zamyslet nad tím, jak by mohl pomoci, byl vzkaz na Twitteru. Jeden z jeho fanoušků ho vyzval k pomoci thajským záchranářům. Onen fanoušek asi moc dobře věděl, že Musk dokáže přemýšlet jinak, než většina běžných smrtelníků a umí se dívat na problémy s nadhledem.

Miniponorka Wild Boar •  Twitter Elona Muska

Tunelem pod vodou

Nejprve Elon Musk přišel s nápadem na nafukovací tunel. Jednalo by se o podobně odolný materiál, jaký se používá například na nafukovací hrady, jen by měl podobu dlouhé nohavice, která by se natáhla zatopenými oblastmi. Kompresory by tunel následně napustily vzduchem a chlapci by se mohli dostat ven doslova suchou nohou. Musk sám uznal, že toto řešení je složité a nejisté, protože zatopené chodby jsou úzké a klikaté. Podívejte se na tohle video, jak to uvnitř vypadá:

 

Čas se krátil

Během vymýšlení tunelu komunikovali Muskovi zástupci s thajskou vládou a získali povolení vyslat na místo specialisty, kteří situaci zhodnotí a upřesní. Elon jim nabídl pomoc v podobě baterií a čerpadel, ale dál se snažil vymyslet, jak chlapce a jejich trenéra dostat z jeskyně. Mezitím totiž záchranné týmy zjistily, že uvnitř ubývá kyslík a času není nazbyt.

Z rakety ponorka

Hravost a fantazie Elona Muska je skutečně obrovská. Během několika dní navrhl a rovnou i vyzkoušel další způsob, jak dostat nešťastné fotbalisty s trenérem ven – pomocí miniponorky. Tu sestrojili ve skutečně extrémně krátkém čase jeho inženýři z nádrže na kyslík, které se využívají u raket Falcon 9. "Platí stejná pravidla provozu jako u rakety - nikdo nesmí přijít o život, ani při dvou závadách," napsal Musk v mailu inženýrům. Kapsle měla i vlastní vzduchové nádrže a venkovní madla. Nebyla totiž vybavena žádným vlastním pohonem a potápěči by ji museli tlačit vlastními silami. Ponorka byla otestována v bazénu a ukázala se jako skutečně funkční. Elon ji pojmenoval Wild Boar (Divočák), stejně jako se jmenuje fotbalový klub chlapců uvízlých v jeskyni.

 

Buďme rádi, že ho máme!

S ponorkou pak Musk dorazil i se svým týmem k jeskyni a byl připraven poskytnout ji pro záchranu chlapců. Nakonec jeho řešení využito nebylo, ale přítomní odborníci nešetřili slovy chvály. Nabízí se tedy otázka, zda by vůbec miniponorka (nebo spíš vzduchová kapsle pro jednoho člověka) uspěla. Britský potápěč Vern Unsworth, který se podílel na záchraně chlapců, se domnívá, že by nepřežila ani prvních padesát metrů cesty pod vodou. Unsworth tvrdí, že by nebylo možné s ní vymanévrovat v úzkých prostorách podzemního labyrintu. Musek reagoval slovy, že své miniponorce věří a pokračuje v jejím vývoji, aby se mohla stát praktickou součástí záchranných nebo průzkumných misí, které se odehrávají pod vodou. Dodal, že celému světu dokáže, že se jeho vynález dostane až do míst, kde uvízl thajský fotbalový tým.

Přečtěte si také:

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

 Elon Musk: Inženýrský Iron-Man

Elon Musk: Inženýrský Iron-Man

Gigatovárna Tesla "skutečného Iron Mana" Elona Muska

Gigatovárna Tesla "skutečného Iron Mana" Elona Muska

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

 

Články odjinud