Podivuhodná místa: Fingalova jeskyně

Podivuhodná místa: Fingalova jeskyně
Sdílej
 
Nejslavnější mořskou jeskyni na světě obalují irské a skotské legendy a tajemství, které inspirovaly mnohé umělce k tvorbě skladeb a obrazů. Krom toho vypadá, jako by ji někdo postavil v Minecraftu.

 

Pustý ostrov Staffa v souostroví Vnitřních Hebrid poblíž Skotska je tvořen z šestiúhelníkových čedičových sloupů, na kterých leží jakási nadýchaná kamenná nebesa. Tato nádherná hříčka přírody vznikla podmořskou sopečnou erupcí před šesti miliony lety. Uprostřed jižní hrany ostrova se otevírá gigantická 25 metrů vysoká brána do Fingalovy jeskyně. Strhující podívaná stojí za vznikem nejedné legendy.

Legendární jeskyně

Jeskyně je pojmenována po skotském válečníkovi Fingalovi, kterého proslavil v 18. století spisovatel James MacPherson ve své knize Ossianova díla. Do dneška se s jistotou neví, zda takový válečník skutečně žil. Díla mistrů z jedenáctého století však skutečně podobnou postavu zmiňují. Předlohou je pravděpodobně irský obr Fionn mac Cumhaill, který podle legendy spojil Irsko se Skotskem čedičovými sloupy, aby se mohl utkat s tamním obrem.

Po jejich bitvě se však většina cesty rozpadla a jedním z pozůstatků této události je právě ostrov Staffa. Jako zajímavost ještě dodáme, že Fingal by se dalo ze staré galštiny přeložit buď jako bílý cizinec anebo jako extrémně rovnovlasý. Možná, že jeskyně svými rovnými sloupy připomínala jeho účes a tak získala své jméno, kdo ví?

Vstup do jeskyně vypadá jako vchod do nitra země •  Wikipedia

Lákadlo pro turisty i umělce

Jedním z prvních turistů, kteří Fingalovu jeskyni navštívili, byl německý skladatel Felix Mendelssohn. Ten, ač nesnášel moře a mořskou nemoc by chytil snad i na lodičce v bazénu, byl tak fascinován tímto ostrovem, že se na něj vydal. Ihned po návratu do nejbližší vesnice pak přemluvil jednoho z místních, aby ho pustil k jeho klavíru, i když byla zrovna neděle a v tento den byla hra na hudební nástroj striktně zakázána. A právě tak vznikla skladba Hebridy inspirovaná Fingalovou jeskyní.

Ohlédněte se!

Dnes je jeskyně veřejně přístupná, tedy pokud to počasí a moře dovolí. Sloupy tvoří po jedné straně jeskyně jakýsi chodník kousek nad úrovní vody, projít tedy můžete téměř až na její konec. Odtamtud pak při pohledu zpět spatříte v dáli ostrov Iona, zarámovaný ve vchodu jeskyně. Zkrátka kouzelné místo.

Jeskyně vznikla stejně jako ostrov Staffa následkem vulkanické činnosti •  Wikipedia

Termální erupce u nás

Pokud budete mít někdy cestu do Skotska, rozhodně doporučujeme stavit se na Staffě a ve Fingalově jeskyni. Třeba vás také inspiruje k vytvoření famózního uměleckého díla! Pokud se vám ale nechce tak daleko, a přece byste rádi viděli nějakou zajímavou formaci z čedičových šestibokých sloupů, můžete se stavit u Panské skály v Kamenickém Šenově na severu Čech. Některé píšťaly těchto pomyslných kamenných varhan dosahují délky až 12 metrů, což je víc než polovina Fingalovy jeskyně. Že se jedná o opravdu nádherný kousek přírody dokazuje i fakt, že se objevila ve filmu Pyšná princezna a v nedávné době například v klipu k songu Paulieho Garanda – Zázrak.

Nejznámější české kamenné varhany se jmenují Panská skála a proslavila je pohádka o pyšné princezně. •  Pavel Dobrovský

Přečtěte si také:

Varhany ukuté sopkou: Lomy odkrývají tajemství minulosti

Varhany ukuté sopkou: Lomy odkrývají tajemství minulosti

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Skutečná Nessie: Ichtyosaurus ze Skotska

Podivuhodná místa: Gejzír Fly

Podivuhodná místa: Gejzír Fly

Písek i skály: Tuleni mají těžký start do života

Písek i skály: Tuleni mají těžký start do života

Autor

David Tatarka

 

Články odjinud