Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar

Podivuhodná místa: Rumunský vodopád Bigar
Sdílej
 
Jako z Pána prstenů vypadá kaskádový vodopád Bigar, který najdete v jihozápadním Rumunsku u hranic se Srbskem.

 

Prý jde o nejkrásnější vodopád v Rumunsku. Anebo v Evropě! A najdou se i lidé, kteří říkají, že Bigar vyhrává celosvětovou soutěž Mistr vodopád v kategorii "jé, ten je hezký". S tím můžeme nesouhlasit, protože třeba český Pančavský vodopád má také něco do sebe. Pravdou ale je, že Bigar vítězí minimálně na 45. rovnoběžce, na které leží. Přesněji: leží na 45.003389 stupni severní šířky. Tam nemá konkurenci. Takže s jistotou můžeme tvrdit, že jde o nejzajímavější vodopád na půlce cesty mezi severním pólem a rovníkem.

Smutný příběh

Se svými osmi metry Bigar patří mezi středně vyspělé světové vodopády, ale spíš se tahá s těmi menšími, než aby si plácal s většími (i ten zmíněný Pančavský v Krkonoších má 148 metrů). V oblasti rumunského Banátu, tedy na hraničním území mezi Rumunskem a Srbskem, si ale vysloužil přezdívku „zázrak z kaňonu Minis.“

Stojí za ním legenda, podle které byla krásná dívka zavřena do skály a naříkala po svém milém. Nedaleko bydlící čarodějnice se rozhodla nebožačce pomoci a změnila její dlouhé vlasy ve vodu vytékající ze skalní štěrbiny. Voda začala proudit po skále, vytvořila vodopád, jehož zvuk přilákal dívčina chlapce Bigara. Ten se steskem po své dívce utopil v dopadové tůni.

Vodopád Bigar v Rumunsku •  archiv

Zelený kámen

Existuje řada dalších legend, které se snaží existenci Bigaru pohádkově zdůvodnit. Ve skutečnosti nejsou zapotřebí: Bigar funguje i bez mytologických kořenů. Voda z 200 metrů vzdáleného skalního pramene teče mělkým korytem až k místu, kde přepadává dolů. Namísto toho, aby se řítila vzduchem až do tůňky, jak to dělávají všechny jiné slušné vodopády, klidně a poeticky stéká po zeleném mechu, kterým je pokrytý obrovský rozšiřující se vulkanický kámen.

Vodní pačinko

Vody není málo ani hodně. Je jí přesně tak akorát na to, aby dokázala po mechu téci na všechny strany a vytvářet malé přepady, kvůli kterým je osmimetrový kámen pokryt vodním závojem ze všech stran. Mech funguje také jako tlumící vrstva, voda tedy nevytvoří v kameni koryta a proudí neustále jinak. Nedá moc práce představit si, že tu na břehu stojí zahloubaný Gandalf. Anebo, pakliže patříte k vyznavačům vodních tvorů, si představte, jak se v temné tůni převaluje Glum.

Vodopád Bigar v Rumunsku - to chcete vidět •  archiv

Divoká příroda

Přestože se o vodopádu ví už pěkných pár staletí, přírodní rezervací byl vyhlášen teprve roku 2000. Spadá pod nedaleký Národní park Cheile Nerei-Beușnița. Ten obsahuje několik dalších vodopádů, žádný z nich však nedosahuje takové slávy jako Bigar. Narazíte tu však na řadu ptáků a savců, kteří patří k divoké rumunské přírodě. Lesy obývá medvěd hnědý společně s orlem skalním nebo stěhovaným motákem lužním a nočním vrápencem Blasiovým. Je to zkrátka místo plné života, pohádek a krásy.

Přečtěte si také:

Dravá síla vody: Největší vodopády světa

Dravá síla vody: Největší vodopády světa

Podivuhodná místa: V jeskyni Waitomo svítí červi

Podivuhodná místa: V jeskyni Waitomo svítí červi

Borec! Will Gadd zvládl vylézt na Niagarské vodopády s cepínem!

Borec! Will Gadd zvládl vylézt na Niagarské vodopády s cepínem!

Češi našli královnu Egypta

Češi našli královnu Egypta

Archeologové cestují do minulosti na počítači

Archeologové cestují do minulosti na počítači

 

Články odjinud