Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu

Podivuhodná místa: Roraima, hora jako z Minecraftu
Sdílej
 
Roraima, Pakaraima, Kukenán! To není zaklínadlo Harryho Pottera, ale zcela civilní názvy neobvyklých stolových hor ve Venezuele. Zdá se, že tu někdo hrál Minecraft naživo!

 

Ve videohře Minecraft se celý svět skládá z krychlí. Hory, oceány, stromy a dokonce i zvířata mají těla z pravých úhlů a nikomu to nepřijde divné. Ve skutečné přírodě jsou pravoúhlé bytosti a jevy značně neobvyklé. Vše je krásně oblé, obroušené, případně chaotické a bez jasného uspořádání.

Proto pískovcová hora Roraima (2810 metrů nad mořem) a její kolegyně Kukenan v pohoří Pakaraima v jihoamerické Venezuele působí tak podivně – jejich 400 metrů vysoké stěny svírají pravý úhel, takže to vypadá, jako by tvar vysekli z masivu titáni obřím dlátem. Anebo tu hráli toho Minecrafta.

Nebeský strom Roraima

Podle indiánů z kmene Pemon je Roraima zkamenělým pařezem nebeského stromu. Jestli se ptáte, co se přihodilo stromu, když tu zůstal ten pařez, tak ho podseknul zlomyslný Makunaima a dopad kmene způsobil mohutnou potopu.

Hora tedy souvisí s legendou o potopě, kterou najdete ve většině mytologií celého světa. Roraima je proto posvátná a v místní tradici má pevné místo. Stejně bytelně je ale zasazena do západní dobrodružné literatury.

Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu

Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu

Stolová hora Roraima se stala inspirací spisovateli Arthuru Conanu Doylovi při popisování dokonale izolovaného království jurských praještěrů v knize Ztracený svět. Možná si ten příběh pamatujete i z komiksového zpracování v ábíčku!

Stěny hory Roraimy

Podle indiánů z kmene Pemon je Roraima zkamenělým pařezem nebeského stromu •  Wikipedia

Jak nahoru?

Hrdinové knihy se na stolovou horu dostanou tak, že podobně jako Makunaima podseknou strom. Jeho kmen nevyvolá záplavy, ale vytvoří most přes propast mezi dvěma skalními masívy. A dobrodruzi po přechodu kmenového mostu nevěří svým očím – je tu celý prehistorický svět! Ve skutečnosti na vrchol vyjdete po zalesněné skalní římse.

To ale básník a cestovatel Walter Raleigh roku 1595, kdy Roraimu jako první Evropan popsal, nevěděl. Prvenství za výstup drží jiný Brit s unikátním jménem Everard im Thurn. Právě on roku 1884 římsu našel a použil. Nahoře neobjevil raptory a primitivní národy, ale plošinu, která má 31 kilometrů čtverečných.

Hora Kukenan:

Roraima, Pakaraima, Kukenán! To není zaklínadlo Harryho Pottera, ale zcela civilní názvy neobvyklých stolových hor ve Venezuele •  Wikipedia

Ztracený svět

I když ve Ztraceném světě na vrcholu hory na raptora nenarazíte, o unikáty není na Roraimě nouze. Mezi endemické rostliny se řadí zvonky, heliamfory a rapatey, mezi jedinečné živočichy patří tmavě zelená ropucha roraimská. V kamenitém povrchu nacházejí úkryt malí hlodavci a hmyz a neuvidíte tu nic jako strom. U stolové hory je takový povrch více než příznačný a vědci tvrdí, že se zde na posledních 300 miliónů let zastavil čas.

Ropucha roraimská:

O unikáty není na Roraimě nouze, mezi jedinečné živočichy patří tmavě zelená ropucha roraimská •  Wikipedia

Staré hory

Roraima a její sesterská hora Pakaraima vznikly v prvohorách zhruba před 1,6 miliardami let. S pomalým ústupem moře se pomalu usadil písek do podoby masivů, jak je známe dnes. Od té doby nebyla oblast stižena zemětřesením nebo jinou krajinotvornou aktivitou a jde tedy o jedny z nejstarších hor na světě. Jen pro srovnání, nejstarší fosílie jsou třikrát mladší, než Roraima! Jinými slovy, tahle hora toho hodně pamatuje.

Výstup na Roraimu začíná v desáté minutě:

Kde leží Roraima?

Roraima leží mezi Venezuelou, Guayanou a Brazílií. Jde tedy o hraniční území, které je velmi citlivé, co se týče nekoordinovaných civilních výprav. Výstup na horu je povolen jen po klasické trase, ale jednou za čas se horolezcům podaří získat povolení pro výstup kolmou skalní stěnou. Všechny výstupy jsou namáhavé a není neobvyklé strávit v nich deset a více dní.

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Podivuhodná místa: Pekelná díra Derweze

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Podivuhodná místa: Ostrov plný koček

Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?

Malí lidé z Floresu: Hobiti existovali?

Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu

Stolová hora v Kapském městě: Výprava na nejslavnější stolovou horu

Dravá síla vody: Největší vodopády světa

Dravá síla vody: Největší vodopády světa

 

Články odjinud