Honba za detektivem

Sdílej
 
Procházím rušnými ulicemi , míjejí mě auta jedoucí vlevo, pozoruji červené dvoupatrové autobusy zvané doubledeckery. Jsem v Londýně a doufám, že v některém z oken domů na Baker Street zahlédnu siluetu postavy nejslavnějšího detektiva všech dob - Sherlocka Holmese.

Procházím rušnými ulicemi , míjejí mě auta jedoucí vlevo, pozoruji červené dvoupatrové autobusy zvané doubledeckery. Jsem v Londýně a doufám, že v některém z oken domů na Baker Street zahlédnu siluetu postavy nejslavnějšího detektiva všech dob - Sherlocka Holmese.

Foto
To jsem ale předběhla sled událostí. S vědomím toho, že hodlám najít dům literárního hrdiny, kterého musel jeho duchovní otec sir Arthur Conan Doyle na nátlak čtenářů nechat vstát z mrtvých (poté, co uzavřel jeho osud), jsem vzala mapu Londýna a hledala v seznamu místních památek. Na první pokus jsem objevila pouze stejnojmennou lékárnu a nezdařil se ani druhý pokus - adresa uváděná v knihách spisovatele Doyla (dům s číslem popisným 221b) mě k panu Holmesovi nepřivedla.

SETKÁNÍ TVÁŘÍ V TVÁŘ

Půjdu na to jinak, řekla jsem si a oslovila na ulici policistu. Pečlivě jsem vyslovila adresu, ale policista místo odpovědi na mou otázku jen zarputile mlčel. Pak odmítavě zavrtěl hlavou a odešel. Ale vlastně co se divím, je přece všeobecně známo, že londýnská policie nikdy neměla Sherlocka příliš v lásce. Své pátrání jsem začala pomalu vzdávat. Alespoň jsem se podívala do míst, o nichž jsem zatím jen četla, utěšovala jsem se cestou k muzeu Madame Tussaudové. Najednou se ale něco změnilo - zaslechla jsem klapot koňských kopyt a drkotání kol po kamenné dlažbě, obklopila mě pověstná londýnská mlha a já se ocitla na konci devatenáctého století. Přede mnou stál největší z detektivů, Sherlock Holmes, živý, ve své vlněné kostkované pláštěnce a s čepicí z téhož materiálu. Prošel kolem mě, zamyšleně, s dýmkou v ruce. O pár metrů dál jsem objevila Sherlockovu sochu v nadživotní velikosti, a navíc také ukazatel se šipkou a s pozvánkou do muzea. Dům s nápisem "Sherlock Holmes Memorabilia Company" stojí na pravém konci ulice Baker Street.

PROHLÍDKA ZAČÍNÁ

Nacházím se v pomyslné detektivově pracovně. Sedící figurína znázorňuje Sherlocka v plné práci, zřejmě se věnuje nějakému pokusu. Na stěnách visí obrázky z filmů, z televizních adaptací a z divadelních her. Nechávám si ukázat čajovou soupravu paní Hudsonové, lékařskou brašnu doktora Watsona, Sherlockovy vycházkové hole a dýmky, zbraně použité jeho protivníky, jeho oblíbené housle, na které hrál, když se potřeboval uklidnit, ale také podobiznu autora sira A. C. Doyla. V záplavě tiché, ale příliš rychle plynoucí angličtiny průvodce nevnímám obsah slov, ale spíše atmosféru místnosti. Záhy mně podsouvá k podpisu nějaké papíry. Poslušně se podepisuji, aniž bych vlastně věděla, o co jde. Ale kdo by se stavěl na odpor Sherlocku Holmesovi. A tak jsem jen doufala, že se nejednalo o nic závažnějšího než o vstoupení do jeho klubu.

SUVENÝRY A NĚCO NA ZUB

Čemu nelze na takovém místě odolat, je nákup suvenýrů. Zdánlivě běžná nabídka odznaků, klíčenek, těžítek, klepátek, pohledů a obrázků má punc originality, s nímž jistě dobře pochodíte u každého, kdo si Doylovy příběhy oblíbil. Opouštím Baker Street a jedu londýnským metrem do Embankment Station. Procházím cihlovou pasáží směrem k Villiers Street a cítím vůni anglické slaniny. Mířím totiž do anglické restaurace U Sherlocka Holmese, kde pravé speciality připravuje paní Hudsonová, ale ještě dlouho jsem v myšlenkách v domě Sherlocka Holmese.

* * * * * *

Z LÉKAŘE SPISOVATELEM

Sir Arthur Conan Doyle, anglický spisovatel, byl původním povoláním lékař. Zkušenosti pro svou literární činnost získal, když jako lodní lékař cestoval po celém světě. Nepsal jen detektivní příběhy s geniálním hrdinou v čele, ale také literaturu historickou, dobrodružnou a mystickou. Největší popularitu mu však zajistil Sherlock Holmes. Ještě dnes se někteří lidé snaží prokázat jeho skutečnou existenci. Sir Doyle se narodil 22. května 1859 ve skotském Edinburghu a zemřel 7. července 1930 v Crowboroughu v Sussexu.

Z DOYLOVY TVORBY

Příběhy Sherlocka Holmese (1891), Vzpomínky na Sherlocka Holmese (1892), Pes baskervillský (1902), historický román Hrdinské činy brigadýra Gérarda (1892), vědeckofantastický román Ztracený svět (1912) a jeho pokračování V otráveném proudu (1914).

ADRESA SHERLOCKA HOLMESE

Muzeum Sherlocka Holmese je otevřeno denně, a to od půl desáté ráno do šesti hodin večer. Vstupné činí 6 liber (asi 300 korun) pro dospělé, pro děti pak libry čtyři (asi 200 korun). A kde přesně ho hledat? The Sherlock Holmes Museum naleznete na Baker Street v domě s číslem 221b v Londýně.

INTERNETOVÉ ADRESY:
www.sherlock-holmes.co.uk
www.sherlockian.net
www.honzovo.cz/holmes/museum.htm

Autor

Milena Korolová